Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pavouk / foto: Shutterstock

Úlet: Hmyzí delikatesy

Někoho hmyz otravuje, jiného zase těší. Například v Asii jsou z těchto tvorů vyráběny různé lahůdky, které si lidé vychutnávají jako svačinku.

magazin.cz
Pečená tarantule
Pomóóóc pavouk! Ale nebojte, tento drobeček se jen tak nepohne. Jde o specialitku z Kambodže, kterou si místní dopřávají jako jednu z oblíbených lahůdek. Tato tarantule je předpečená, musíte pouze zlehka odstranit jedovatá kusadla, ohřát si ji a pak mňam mňam, hezky si kousnout.
Malá poznámka: Tarantule je pavoukovec, tedy nepatří mezi klasický hmyz. To ale nic nemění na tom, že strávit takového „macka“ je docela výkon.

magazin.cz
Pojď sem, ty cvrčku...
V severním Thajsku milují cvrčky. Obzvláště samičky, které hodlají klást vajíčka. Podle Thajců mají totiž cvrččí „maminky“ obzvlášť vynikající chuť. Místní se proto vydávají do terénu, aby samičky ulovili. Bezprostředně po úlovku je nechají zamrazit. Pak kořist očistí, uvaří a trochu posolí. Tato hmyzí lahůdka je k mání v jakémkoliv dobře zásobeném thajském obchodě za zhruba 6 dolarů, což je na české koruny plus mínus stovka.

magazin.cz
To to to jsou...tttttttermiti na talíři
Zatímco v Austrálii nemohou termitům „přijít na jméno“, protože ničí zdejší lesy, v Africe a Indonésii je přímo milují. A to až tak, že je samou láskou snědí... Termiti se sbírají počátkem období dešťů, kdy zdroj jídla ztenčuje. Domorodci je prý nejdříve praští, pak je dají na pánev a zlehka opečou. Prý je to proteinová bomba!

Lízátko se štírem či červem
Když vás štípne kalifornský štír, tak... Tak se vám nic nestane. Tento druh pavoukovce je totiž neškodný a právě proto se dává jako dekorace do různých sladkostí. A mlsouni pozor: Existuje ještě jedno hmyzí lízátko! Chutná po tequile, je bez cukru a pokud se propracujete do jeho středu, narazíte na červíka...


Konzerovaná vajíčka mravenců
Opět thajská záležitost! Pouze jednou v roce se v Thajsku sbírají vajíčka mravenců. Vajíčka jsou ve skutečnosti poměrně velká, ale sběrači je lehce pomačkají. Pokud jsou čerstvá (tedy ne konzervovaná), povaří se těsně před jídlem. Jde prý o skvělou věc, která se přidává do salátů nebo tortil.

magazin.cz

Mravenci v čokoládě
Mravenec a belgická čokoláda? Zdánlivě nesourodé spojení. U velkých mravenců z řady Queen Leafcutter, však jde o tradiční lahůdku. Mravenci jsou „vykoupáni“ v kvalitní čokoládě a prý chutnají jako ořechy. A navíc jde prý o „zdravou lahůdku“, která podpoří imunitní systém a a dá tělu potřebnou energii. Mňam!

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4