Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Extrémní obchodník“

Svou původní investici zhodnotil už 2499krát!

Anglický zahradník Luke Seall (27) chtěl zjistit, co vše by se dalo získat za jednu penci (27 haléřů). Zatím skončil s portrétem bývalého šéfa bankovního gigantu HBOS Andy Hornbyho, který je celý sestavený z pencí.

Luke začal letošní rok s tím, že by rád prozkoumal, jak daleko se dostane s jedinou pencí a vášní pro směnný obchod. Začal tak, že za penci koupil od kamaráda koupil dvě závojnatky. Ty vyměnil za starou kytaru, kterou prodal výměnou za horské kolo. To bylo zcela komerčně prodejné a Luke za ně dostal 50 liber (1 370 Kč). Za utržené peníze koupil deset metrů čtverečních půdy v Bulharsku. Půdu vyměnil za „ocelový objekt vyrobený na zakázku“, který vyměnil za týdenní dovolenou ve Francii v jurtě. A tuto dovolenou směnil za portrét vyrobený z pencí.

Jeho projekt je jen posledním z řady výkonů patřících do kategorie „extrémní směny“. Lidem, kteří se do podobných podniků pouštějí, jde hlavně o to, pomocí internetových aukčních síní získat za něco zcela obyčejného něco zajímavého.

„Chtěl jsem získat nějaký umělecký předmět, tak jsem do vyhledávače napsal »penny art«. Tak jsem získal odkaz na Adriana Firtha, který už z drobných mincí vytvořil celou řadu portrétů. Líbí se mi, že jsem za jednu penci získal něco, co je sestaveno z tisíců těchto mincí. Je to ironické,“ řekl podnikavý obchodník reportérům Orange News.

Portrét se sestává z 2 500 pencí, takže Seallovi se jeho původní investice už zhodnotila 2 499krát. A za zmínku také stojí, že podobný portrét od téhož umělce byl prodán před dvěma lety za 2 999 liber (82 000 Kč).

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!