Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Krása, nebo utrpení?

Že se pro krásu musí něco vytrpět, to zná asi každý. Stačí si vzpomenout na piercing nebo tetování.

Pokud si myslíte, že pro krásu trpíte dost, buďte rádi, že nežijete v některých z kmenů v Brazílii, Africe nebo v Číně.

 

V Etiopii žije kmen Mursiů. Ten vidí krásu v něčem jiném než my. Ženy bychom zde potkali s velkými keramickými talířky ve spodním rtu, muži je nosí v ušních lalůčcích. Ženy kmene Mursiů si rozříznou ret a roztahují ho stále většími a většími talířky. Talířek ve rtu začínají ženy nosit v době, kdy se cítí sexuálně dospělé, tedy někdy kolem 13 let. Vdanou ženu zdobí největší talířky. Když ženě manžel zemře, talířek nosit přestane a rozřízne si ret tak, aby už talířek nemohla mít.

 

magazin.cz

 

V kmeni od řeky Sepik v Papuy Nové Guiney trpí při zdobení těla hlavně mladí muži. Chlapci se zde stávají dospělými muži při zvláštním rituálu. Během obřadu chlapcům dospělí muži zjizví tělo tak, aby připomínalo krokodýlí kůži. Z chlapcova těla se tímto rituálem i prý odstraní krev jeho matky, která v něm zůstala po narození.

 

magazin.cz

 

Z období pravěku pocházejí archeologické nálezy zdeformovaných lebek. Ještě dnes se tato tradice tvarování lebky dodržuje v některých indiánských kmenech v Americe. S tvarováním lebky se začíná už po narození a to připevněním dřevených desek k hlavě, které se k sobě postupně přitahují. Většinou tvarovaná lebka značí vyšší společenské postavení.

 

magazin.cz

 

Z desátého století pochází velmi bolestivá móda, která se ještě relativně nedávno používala v Číně. Dívkám se deformovala chodidla, aby byla co nejmenší. Chodidla se obvazovala a často byly dívkám i lámány prsty na nohou, což bylo velmi bolestivé. A proč vlastně dívky takto trpěly? Kvůli mužům. Žena s malou nohou byla pro muže přitažlivější a věřilo se, že je zárukou spokojeného manželství. Dnes je deformování nohou v Číně zakázáno zákonem z roku 1911. Ještě v roce 1997 se ale při průzkumu zjistilo, že 56 procent pekingských žen mělo zdeformované nohy. Tyto ženy měly často problémy s chůzí nebo třeba se vstáváním ze židle.

 

 

magazin.cz

 

Brazilské pralesy obývá kmen Canela. V něm si zdobí tělo hlavně muži. Ti si propíchnou ušní lalůček při obřadu, kdy se z chlapců stávají muži. Muži si pak ušní lalůček roztahují nejrůznějšími ozdobami. Čím větší ozdoby jsou, tím více přitahují ženy a mají vyšší postavení ve společnosti. Kmen Canela se tímto zdobením těla inspiroval u starého kmene Inků.

 

magazin.cz

 

Kmen Padaungů potkáte na Barmě a v Thajsku. Ženy z této společnosti nepřehlédnete, jejich dlouhý krk obepínají mosazné kruhy. O původu této tradice nikdo neví. Žena s kruhy kolem krku není atraktivní a tak ji členové kmene nemohou prodat do otroctví. Kruhy také mohly ženu chránit před napadením šelem. Padaungové věří, že jsou kruhy kouzelné a přinášejí štěstí. Ženám žirafí krky ale působí často potíže. Kruhy totiž tlačí na klíční kost a na žebra. Ženy si vlastně ozdoby krku ani nemohou sundat, krční svaly nejsou tak silné, aby unesly hlavu a ženě by tak hrozilo zlomení vazu nebo udušení. Dříve muži kruhy za trest sundávali svým nevěrným manželkám.

 

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1