Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Víte, jak správně pečovat o šperky?

Pokud se zdobíte šperky, měli byste vědět, jak se o ně správně starat. Každý šperk, který máte rádi, si zaslouží být opečováván. Díky správné péči totiž vydrží déle krásný a blyštivý – zkrátka jako nový.

Zlato i stříbro, i když se to možná na první pohled nezdá, jsou velmi měkké kovy. Pro praxi to znamená, že není vůbec obtížné šperk poškrábat nebo zdeformovat. K leštění šperků ze stříbra a zlata používejte pouze hadříky ze stoprocentní bavlny. Papír, polyester nebo hrubé textilie často obsahují dřevěná nebo umělá vlákna, která by mohla šperk snadno poškrábat.

 

Pokud pro leštění používáte jemné šperkařské látky, ujistěte se, že na nich neulpěly nečistoty - ať už během předchozích čištění nebo z místa jejich uskladnění. Není přehnané říci, že i jen prach je velmi ostrý a může na špercích zanechat mikro škrábance, kterých si na první pohled nevšimnete, ale které klenotu výrazně ubírají na lesku.

 

Vždy si sundejte především náramky a prstýnky kdykoliv uklízíte, sportujete nebo třeba myjete nádobí. Především drahé kovy, ale i některé drahé kameny nebo sklo jsou citlivé na chemikálie a především pak na odbarvovače a laky. Při styku s nimi tak může dojít k nenapravitelné škodě. To se týká nejen mycích prostředků, ale například i veřejných bazénů a vířivek, kde je pro likvidací bakterií používán chlór. Ten může při častějším kontaktu povrch šperku naleptat a mnoho drahých kamenů účinkem této látky bledne.

 

magazin.cz

 

Možná jste už slyšeli radu, že šperky se skvěle čistí zubní pastou. Ta totiž obsahuje takzvaná abraziva, která jsou součástí některých leštidel, a proto by měla fungovat i na drahé kovy a kameny. Opak je ale pravdou. Pokud totiž nevyleštíte šperk od abraziva opravdu důkladně, spíše mu ublížíte, než pomůžete. Jediné, na co je zubní pasta opravdu účinná, je čištění patiny na stříbře, ale jinak zapomeňte na babičkovské recepty a pro domácí čištění používejte buď speciální leštidla na šperky, slabý roztok amoniaku rozpuštěného ve vodě nebo speciální napuštěné leštící hadříky. Vždy se ale podívejte na etiketu, zda chemikálie v nich obsažená nemůže poškodit drahé kameny, které jsou součástí šperku.

 

Pokud chcete ze šperků odstranit mírnou zašlost nebo otisky prstů, namočte je na 2–3 minuty do teplé vody s kapkou tekutého mýdla, opláchněte čistou vodou a před jejich uložením je důkladně vysušte. Mýdlovou vodu ale nikdy nepoužívejte na měkké kameny, jako jsou jantar nebo tyrkys.

 

Chystáte se do společnosti? Vždy nejdřív naneste make-up a nalakujte si vlasy a nehty, než si nasadíte šperky. Všechny tyto zkrášlující prostředky totiž obsahují chemikálie, které poškozují jak kovy, tak drahé kameny. Stejně tak je po sundání vždy jemně očistěte od stop make-upu nebo mastnoty – uchováte je tak déle jako nové. Náušnice je navíc nutné pokaždé očistit nejen z estetických, ale také z hygienických důvodů. Vyhnete se tak nejen poničení náušnice, ale ušetříte i svůj ušní lalůček černých stop.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1