Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Zázračné účinky bylin

Že má snad každá bylinka nějaké léčivé účinky, to ví každý. Naše babičky používaly léčivé bylinky ke zbavování těla různých neduhů. I slavní antičtí lékaři, jako byl Galénos nebo Hippokrates, připisovali rostlinám léči

V antických dobách se na tyto blahodárné účinky přišlo náhodou. Postupem času ale začali lidé sledovat, jak která bylinka působí na zdraví člověka a vzniklo tak jakési lidové přírodní léčitelství, které lze dobře uplatnit i dnes.

Pijete rádi zelený čaj? Možná ani nevíte, jaké blahodárné účinky mají čajové listy, ze kterých se právě zelený čaj připravuje. Látky obsažené v zeleném čaji nám mohou značně snížit hladinu cholesterolu v krvi. Podle některých lékařských studií dokáže zelený čaj působit i jako prevence vzniku nádorových onemocnění. Mezi další účinky zeleného čaje patří například posílení žilních stěn nebo ochrana proti vzniku zubního kazu a zánětu dásní.

Možná, že si na zahrádce pěstujete asijskou bylinku s názvem citrónová tráva. Tuto rostlinu můžete také znát pod jiným jménem, říká se jí totiž i voňatka citrónová. Už z názvu je patrné, že tráva silně voní po citronu. Látky přítomné v této rostlině působí jako antioxidanty a dokáží také povzbudit naši mysl a soustředění. Mimo to nám také citrónová tráva snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

magazin.cz

 

Máta peprná je známá a často i pěstovaná kvůli svým blahodárným účinkům, kterých je velmi mnoho. Málokterá bylina má tak široké lékařské využití jako právě máta. O jejích účincích věděli už staří Egypťané, kteří ji hojně používali při léčení nemocných. Co všechno tedy máta dokáže? Spoustu jejích léčivých vlastností je spojeno s trávením. Rostlina dokáže člověka zbavit křečí v trávicím traktu, podporuje chuť k jídlu, odstraňuje nepříjemné nadýmání a zklidňuje podrážděný žlučník. Zároveň máta naše tělo desinfikuje a slouží tak jako prevence vzniku nejrůznějších onemocnění. Tato bylinka také posiluje centrální nervovou soustavu a zmírňuje bolest hlavy. Ženám často pomáhá při bolestivé menstruaci.

Víte, že léčit dokáže i skořice? Její léčivá síla se projevuje zejména v antibiotických a desinfekčních účincích, které jsou lidstvu známé již více než 4000 let. Skořice pomáhá s problémy v trávicím traktu – podporuje chuť k jídlu a dokáže odstranit průjem nebo nevolnost. Bylo také dokázáno, že skořice má protizánětlivé účinky a je tak dobrou prevencí před nachlazením a chřipkou. Také má své nezastupitelné místo ve starém čínském lékařství.

magazin.cz

 

Snad nejvíce používanou léčivou bylinou u nás je heřmánek. Nejen naše babičky, ale už naši starověcí předci věděli, že od nejrůznějších zdravotních problémů jim může pomoci právě heřmánek. Skandinávské země dokonce v minulosti uctívali tuto bylinku jako symbol slunce a byla posvátná. Heřmánek má dnes široké lékařské využití. Bylo zjištěno, že působí protizánětlivě, desinfekčně a močopudně. Rovněž dokáže odstranit některé potíže s trávením. Heřmánek je také vhodnou bylinou pro léčbu angíny nebo zánětlivých onemocnění v ústní dutině. Podle některých lékařů vás může zbavit i bolesti hlavy nebo zimnice a přispívá k lepší funkci jater.

Krásně vonící mateřídouška se často přidává do různých léčivých čajů nebo tinktur. Tyto léčivé přípravky s mateřídouškou pomáhají hlavně při nachlazení jako prostředek léčící suchý kašel a také při problémech s trávením. Své místo má mateřídouška díky své vůni i v aromaterapii.

magazin.cz

 

Pro své léčivé účinky je známá i meduňka lékařská. Ta, jako většina bylinek, zbavuje člověka potíží s trávením. Nejvíce však tato bylina pomáhá lidem, kteří trpí depresemi nebo jsou nervově vyčerpaní. Díky svým zklidňujícím účinkům působí meduňka proti potížím se spánkem.

Už staří Číňané používali ve velkém množství zázračnou bylinu ženšen. Této rostlince začaly pro její léčivé účinky, kterých je opravdu mnoho, říkat „kořen života“. Už předkové věděli, že ženšen dokáže povzbudit a zlepšit paměť. Blahodárných účinků má ale tato bylina mnohem více. Pomáhá při problémech s vysokým i nízkým tlakem a s chudokrevností. Dobře také působí proti nespavosti i únavě, při problémech s trávením a snižuje hladinu cukru v krvi.

magazin.cz

 

Léčivých bylinek je opravdu mnoho, stačí si vybrat jen tu správnou, která nás zbaví zdravotních problémů. Nejenom chemické přípravky z lékáren, ale i příroda nám může pomoci.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1