Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: img.gawkerassets.com

Dvě hlavy rozhodně nejsou normální

Přesto se poměrně dost takových tvorů bez sebemenšího problému dožije dospělosti.

Zřejmě největší sbírku dvouhlavých zvířat vlastní muzeum kuriozit. Najdete v něm dvouhlavou agamu, dvouhlavou ovci a spoustu dalších zvláštních tvorů. Soukromé muzeum patří Toddu Rayovi – bývalému producentovi takových hvězd jako Mick Jagger nebo kapely Beastie Boys. Muzeum najdete v Kaliforni, ve slavné Venice Beach Freakshow.

magazin.cz

 

Todda jako majitele nejvíce dvouhlavých tvorů uznává i Guinessova kniha rekordů a kuriozit – podle ní za ně zaplatil přes 157 000 dolarů. Celkem u něj najdete 20 živých zvířat a několik desítek vycpaných nebo jinak konzervovaných tvorů. Všechna vícehlavá zvířata mají dvě jména, respektive dvojité jméno, nejčastěji po nějakých slavných osobnostech.

magazin.cz

 

Existence dvou nebo dokonce i více hlav se nazývá polycefalie. Ve světě takových tvorů moc nenajdete. Jsou výsledkem špatné separace jednovaječných dvojčat. Nejčastěji se tento jev objevuje u želv a hadů, ze savců nejčastěji u ovcí a telat. Občas mají taková zvířat díky své vzácnosti vysokou cenu. Například před dvanácti lety byla za 150 000 dolarů prodána dvouhlavá krysa jménem We.

magazin.cz

 

Dvouhlaví tvorové se zřejmě na Zemi vyskytovali už od pradávna – nejstarším paleontologickým důkazem je 120 milionů let stará kostra vodního plaza. Výjimečně se objeví i trojhlavé zvíře.

Co je opravdu na těchto zvířatech zvláštní, je že každá hlava má svůj vlastní mozek, ale přesto se obě podílí na ovládání jednoho těla i končetin. Na spoustě dvouhlavých zvířat je však dobře vidět, že jejich pohyby jsou trhané, přerušované a nepravidelné. Je to důsledek toho, že jejich mozky se přetahují nad ovládáním těla. U některých druhů hadů dokonce biologové pozorovali, že se hlavy navzájem napadaly a pokusily se (mnohdy úspěšně) navzájem sežrat. Ve volné přírodě tedy dvouhlaví nemají příliš šancí přežít.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!