Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

V zimě vlasy trpí. Jak tomu zabránit?

Zima je snad nejhorší období pro naše vlasy. Pomalu, ale jistě se blíží. V zimě vlasy velmi trpí. Venku je chladno a vlhko, často také fouká silný vítr.

Když se před nepřízní počasí schováme někam dovnitř, do tepla, můžeme zase narazit na prostředí suché a mnohdy i přetopené, takže svým vlasům moc nepomůžeme. Ty pak snadno ztratí svou krásu, lesk, hebkost a pružnost. Snadno se poškodí a chybí jim zdraví. Proto o ně v zimě pečlivěji pečujte.

V zimě většinou stačí dodržovat pár pravidel, a vlasy tak ochráníte před poškozením. Nebo alespoň zabráníte zkaženému účesu, což není v zimě nic neobvyklého.

Čepice mohou být sice skvělým módním doplňkem, který ještě navíc zahřeje. Ovšem mají i jednu nevýhodu. Pod čepicí se totiž vlasy více mastí a působí pak i zplihlým dojmem. Vlasy si myjte tak často, jak je to potřeba. Je však zapotřebí investovat do kvalitního šamponu určeného ke každodennímu používání i do pečujících vlasových přípravků. Ty by měly být velmi šetrné, nejlépe obsahující přírodní výtažky. Co by v nich však být rozhodně nemělo – parabeny a silikony.

V zimě, zvláště když teploty klesnou pod bod mrazu, nevycházejte ven, pokud máte mokré nebo vlhké vlasy. Nejenom, že se tak můžete snadno nachladit, ale také to rozhodně neprospěje vlasům. Při teplotách pod nulou totiž dochází k poškození vlasových vláken.

 

magazin.cz

 

Pokud v zimě ven nevyjdete bez čepice, nepoužívejte lak ani gel na vlasy. Proč? Je zde totiž riziko, že váš účes bude mít tvar čepice. A to určitě nechcete. Když čepici sundáte, je ideální sáhnout po tvarovacím stylingovém přípravku. Tak svému účesu vrátíte původní podobu.

U problému čepic ještě chvilku zůstaneme. Pokud máte dlouhé vlasy, po vyfénování je stočte do volného drdolu a teprve pak si nasaďte pokrývku hlavy. Až si ji sundáte, vlasy jednoduše rozpusťte a zlehka rukama protřepejte. Nikdo ani nepozná, že jste si před chvílí sundali čepici.

A co čepice a krátké vlasy? I ty můžete udržet ve formě. Nad čelem je stačí rozdělit na několik silnějších pramenů, sčesat je směrem dozadu, stočit a zachytit sponkami. Po sundání pokrývky hlavy se předkloňte, vlasy trochu načechrejte a hned bude váš účes plný objemu.

Častým problémem v zimě jsou i elektrizující vlasy. Tomu lze zabránit docela jednoduše. Navlhčete si ruce ve vodě a přejeďte si jimi ve vlasech. Dalším osvědčeným trikem je nastříkaný lak na vlasy na hřebenu, kterým vlasy jednoduše pročešete.

 

magazin.cz

 

V zimním období začíná péče o vlasy na talíři. Pokud máte jídelníček plný nezdravých potravin, nepomohou vám ani ty nejdražší vlasové přípravky. Vaše strava musí být bohatá na vitaminy a stopové prvky. Co vlasy tedy potřebují?

• Vitamin A – ten najdeme třeba v brokolici, mrkvi či paprice
• Vitamin E – jeho zdrojem jsou rostlinné oleje a zelená zelenina
• Vitamin B6 – je obsažen v sóje a ovesných vločkách
• Zinek a železo – na ně jsou bohatá vejce, vnitřnosti, červené maso a zelenina

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!