Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Elektronická kůže citlivá na dotek

Vědci vymysleli způsob, jak pomocí elektronické kůže vrátit lidem s umělými končetinami cit.

Nový vědecký vynález by mohl být označen jako vůbec první interaktivní elektronická kůže na světě, která dokáže reagovat na dotek a tlak. Ohebná kůže z polymerů je tenká jako papír a jakmile se jí dotknete, ohnete ji, nebo na ni zatlačíte, rozsvítí se zabudované pole diod s intenzitou přímo úměrnou síle tlaku. Vědci z Kalifornské univerzity předpovídají, že by flexibilní e-kůže mohla navrátit cit lidem s protetickými náhradami, nebo přidat robotům zcela nový rozměr vnímání okolního prostředí pomocí doteků.

magazin.cz

 

Flexibilní elektronika

Elektronickou kůži vytvořil profesor elektrického inženýrství a počítačové vědy Ali Javey z Kalifornské univerzity v Berkeley. Kůže je zjednodušeně řečeno plastový pásek tenký jako papír, který se vyrábí roztavením do silikonové formy. Po utuhnutí se do plastu navrství flexibilní elektronické obvody a nakonec se odstraní silikon, čímž vznikne ohebný film se senzory a polovodičovými součástkami uvnitř.

magazin.cz

 

Jeden vzorek e-kůže má velikost 16×16 citlivých bodů. Každý takový bod v sobě zahrnuje tranzistory z polovodičových uhlíkových nanovláken, tlakový senzor a organickou světlo emitující diodu (OLED). Senzor vyhodnocuje sílu i směr tlaku a podle toho reguluje světelnou intenzitu příslušné diody. Signály ze senzorů lze též vyhodnocovat pomocí speciálního softwaru po připojení k počítači. Vědci se také zabývají myšlenkou, jak tyto signály v budoucnu propojit přímo s mozkem a vytvořit tak plnohodnotnou náhradu citlivosti.

magazin.cz

 

Posílení hmatu

Vědci také věří, že při použití e-kůže, ať už na protetických náhradách nebo u robotů, by senzory měly být podstatně citlivější, než naše přirozené smysly. Členka vědeckého týmu Zhenan Bao dokonce tvrdí, že senzory na e-kůži mohou detekovat tlak více než stokrát slabší, než je to, co bychom mohli nazvat jako letmý dotek. Senzory testovala měřením pulzu na zápěstí, kde zaznamenala podstatně silnější odezvu, než bychom dokázali nahmatat prsty.

magazin.cz

 

Elektronická kůže bude jistě mít i jiná využití než v medicíně či robotice. Ohebná elektronika by se brzy mohla stát běžnou součástí mobilních telefonů, nebo i přístrojových desek v automobilech nebo na chytrých hodinkách.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!