Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Virtuální realita v obývacím pokoji

Holografické světelné projekce z různých sci-fi filmů se brzy stanou realitou.

Vzpomínáte si na scénu z první části původní trilogie Hvězdných válek, v níž droid R2-D2 promítá na stůl holografický obraz 3D bojových šachů a hraje proti nasupenému Žvejkalovi? Od premiéry filmu uteklo už 36 let a nyní by se předvedenou filmovou technologii mohlo podařit převést do reality.

magazin.cz

 

Vylepšená realita

Za projektem nazvaným castAR stojí malá firma Technical Illusions, jejímž hlavním předmětem podnikání je systém tzv. vylepšené virtuální reality. Projekt castAR se snaží smazat hranice mezi virtuálním a skutečným světem prostřednictvím dvou unikátních elektronických zařízení – magické hůlky a snímače RFID Tracking Grid. Magická hůlka slouží jako jednoduchý ovladač umožňující pohybovat virtuálními objekty v prostoru pouze jednou rukou. Snímač RFID pak identifikuje a sleduje jednotlivé fyzické objekty, na něž se aplikuje virtuální realita.

Hlavní částí systému castAR jsou speciální brýle o velikosti běžných dioptrických brýlí. Na obroučkách mají namontované dva mikroprojektory, nad každým okem jeden. Každý z projektorů promítá perspektivní stereoskopický 3D obraz na speciální podložku, vyrobenou z reflexivního materiálu, který je obdobný jako materiál na dopravních značkách. Ten odráží dostatečné množství světla na to, aby byl skrze speciální sklíčka brýlí vidět obraz 3D projekce.

magazin.cz

 

Snímání pohybů

Mezi projektory je na brýlích namontována miniaturní infrakamera, která přesně monitoruje pohyby hlavou a určuje pozici ve fyzickém světě. Software dokáže vyhodnotit, z jakého úhlu na projekci koukáte, a natáčet obraz tak, aby působil dojmem, že se procházíte kolem něj. Dění na v obraze pak přímo ovládáte pomocí magické hůlky, která funguje jako jakýsi virtuální joystick obohacený o pohybové ovládání.

magazin.cz

 

Virtuální prostor je možné na projekční desce kombinovat i se skutečnými předměty. Využívat bude možné různě figury, karty a další prvky z deskových her, kolem nichž se zobrazí virtuální prostředí, reagující na jejich skutečný pohyb.

Tvůrci už na realizaci svého projektu nashromáždili dostatečný finanční obnos prostřednictvím serveru Kickstarter, tudíž výrobě by nemělo stát nic v cestě. Startovní balíček obsahující brýle a 1×1 metr projekční plochu si lze koupit za 189 dolarů.

magazin.cz
magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!