Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Akustická pláštěnka pro naprosté ticho

Novému vynálezu se říká zvuk ticha a nejde o nic jiného než akustickou pláštěnku, která dokáže odstínit nechtěné zvuky a ruchy. Například hádku sousedů za řinčení rozbíjeného porcelánu.

Na projektu pracovaly celkem tři vědecké týmy. Dva vytvořily design ze speciálních materiálů, jež jsou schopny zabránit v pronikání zvuků. Třetí tým musí uvést v chod schéma, díky kterému budou šumy skutečně protékat kolem chráněného objektu. Ten tak o okolí, i kdyby v něm do země mlátilo deset sbíječek, nebude nic tušit.

Neviditelnost už funguje
Možná to působí jako sci-fi, ovšem akustická pláštěnka je součástí rozsáhlého komplexu výzkumných prací, které se snaží objevit nové využití známých materiálů a látek. Například pokusy se zneviditelněním už za sebou mají první úspěšné testy. Díky syntetickým materiálům, zvaných metamateriály, se podařilo vytvořit „pláštěnku neviditelnosti“. Ta funguje na obdobném principu jako její zvuková sestřička – povrch tvořený z mikroskopických částeček odráží světelné paprsky, které tím pádem proudí kolem něj a činí ho neviditelným.

Přestože laikovi to nejspíše přijde přesně naopak, bylo docílení neviditelnosti mnohem jednodušší než vymyšlení absolutního odhlučnění. Vědci stále naráželi na omezení a nebyli schopni přijít s pláštěnkou, která by fungovala v trojrozměrném prostoru.

Rozsáhlé využití
Skupina profesorů z hongkongské univerzity však doslova šokovala odbornou veřejnost, když v jednom matematickém časopise publikovala článek o tom, že je na nejlepší cestě k realizaci tohoto vpravdě revolučního díla. Stačí prý jen vytvořit specifické metamateriály, které jsou v přírodě nedostupné.

Pokud skutečně nejde o chiméru, ale o první krůček k velkému objevu, stane se z akustické pláštěnky dost možná prodejní hit. V různých formách se totiž hodí třeba pro mnohem lepší zvuk v koncertních síních a velké plány s ní má také armáda.

Vědci se však shodují v tom, že i když se jim výzkum povede dovést do zdárného konce, bude nutné pláštěnku vždy speciálně upravit pro úzký rozsah frekvencí.

Co na to říkáte vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 50