Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Bitva hackerů. Odolal jen Linux

Jedním z největších témat, pokud jde o operační systémy, díky kterým můžeme ovládat počítače uživatelsky příjemně a komplexně, je bezpečnost.

Nejrůznější díry v systémech jsou vděčné nejen pro záškodnické hackery, ale také pro příznivce tábora toho kterého výrobce, již pak poukazují na špatnou zabezpečenost konkurence.

Kdo je nejbezpečnější?
Několik lidí se přitom rozhodlo, že nemá cenu se hádat, ale že si zkrátka všechny systémy patřičně otestují a zjistí, který z nich je nejbezpečnější.

Jako ideální forma k takovému testování se zdála být soutěž všech možných borců přes počítače, jakýchsi fanouškovských hackerů, kteří však pochopitelně nechtějí škodit, ale spíše si dokázat vlastní schopnosti.

Soutěž se jmenuje PWN 2 OWN a letos se jí zúčastnily desítky „hackerů“, kteří měli jediné zadání: co možná nejrychleji probourat ochranu systémů Linux (ve verzi Ubuntu 7.10), Windows Vista s prvním servisním balíčkem a OS X, který pohání výlučně počítače od Apple.

A jak to dopadlo? Jako první padla bezpečnostní hráz OS X, a to dokonce za necelé dvě minuty, což z jablíčkových počítačů činí jednohubku i pro průměrného hackera.

O poznání déle se držely Windows Vista. Soutěžící se dokonce shodli, že systém sám o sobě nemá žádnou chybu, díky které by se mu daly otevřít „zadní vrátka“, ovšem nakonec to někteří z nich dokázali skrz nezabezpečené aplikace JAVA a Adobe Flash. Ty se však mohou vyskytovat i jinde než na Vistách.

Profesionál se dostane všude
Výhodou Linuxu bylo, že používá především software z „open source“ produkce, který se ukázal být tím nejzabezpečenějším vůbec. Fanouškům-hackerům se ho prolomit nepodařilo. Je to však dáno především tím, že soutěžící měli povoleno používat jen určitou škálu prostředků. Opravdu sofistikovanými metodami by se profesionální hacker dostal s velkou pravděpodobností i do Linuxu.

Jde však rozhodně o důležitý ukazatel. Profesionální hackeři totiž neškodí běžným uživatelům, ale převážně institucím. Obyčejné počítače zapojené do sítě se stávají obětí právě nepříliš sofistikovaných způsobů útoků, které může provádět každý průměrný puberťák s příručkou „Jak hackovat“ v ruce.

Zatímco jablíčkářům se takoví joudové mohou prohánět ve vnitřnostech počítačů co hrdlo ráčí, na Linux si jen tak nepřijdou.

Jaký operační systém používáte?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 121