Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Turok / foto: Shutterstock

Hutná akce s dinosaury

Odrostlejší hráči jistě budou znát sérii akčních her Turok. Do paměti se zapsala především z důvodu, že jako první přinesla akcelerovanou 3D grafiku.

Tehdy šlo o jeden z mála způsobů, jak pořádně využít čtyřmegové grafické karty Voodoo z produkce dnes již neexistující společnosti 3Dfx. Po deseti letech bychom se té pixelovaté grafice jen pousmáli.

Dinosaurobijec
Ovšem i Turok prošel řádným vývojem a kromě aktuálního zpracování, které patří k těm lepším v žánru, přináší starou dobrou porci pořádné akce.

magazin.cz
Hrdinu Josepha Turoka zastihnete v momentě, kdy se přidává k jednotce žoldáků s jednoduchým cílem: dostat se na planetu, kde padouch Kane kuje pikle, které by mohly ohrozit celou civilizaci. Turok je na misi obzvlášť zainteresovaný, protože právě Kane z něj v oddílu elitních bojovníků udělal to, čím je – neporaženým bijcem. Jenže na rozdíl od svého někdejšího velitele zůstal Turok na správné straně barikády.

Ovšem nic nejde podle plánu. Vesmírné plavidlo se sice dostane nad planetu, je ale sestřeleno a desítky vojáků jsou roztroušeny po jejím nebezpečném povrchu. Na něm se nenachází jen základny plné Kanových lidských posluhovačů, ale také celá řada ještěrů, za něž by se nemusel stydět ani Jurský park.

Zatímco vy musíte zastavit Kanovy plány, snaží se nepřátelští žoldáci dostat na kobylku vám. Dinosauři plní úlohu jakýchsi nestraníků, kteří ale tvrdě trestají jakékoliv narušení vlastního území. Je jim přitom celkem jedno, zda napadnou vás, nebo vaše protivníky.

Pár zásobníků to spraví

magazin.cz
Zatímco přestřelky s vojáky patří k akčnímu standardu – nic jim nechybí, ani nepřebývá, tak boje s dinosaury se přeci jen vymykají. Menší druhy jsou ještě relativně bezbranné a pár výstřelů ze samopalu je usměrní, ovšem když na vás vyrukuje takový T-Rex (mimochodem skvěle zpracovaný), je lepší vzít nohy na ramena, než se pokoušet o nemožné. Jsou tu i nepříjemní ještěři plivající kyselinu atd.

Herní design je navýsost lineární, což znamená, že ač se pohybujete v džungli, prakticky nemáte nárok se ztratit a neustále běžíte za nosem, popřípadě parťákem, který při určitých pochybnostech vždy neomylně ukáže cestu. Akce tak na jedné straně příjemně odsýpá, na té druhé nečekejte kdovíjak propracované prostředí, jako spíše strohé areály. Ty jsou na místech, o kterých autoři předpokládali, že se na ně nepodíváte, vskutku odbyté.

Jako Rambo

magazin.cz
Zbraňový repertoár Turoka tvoří jak konvenční kvéry (pistole, samopal, brokovnice, odstřelovačka, pulzní puška), tak i „rambovská“ udělátka typu velkého nože jako vyšitého na tiché zabíjení zezadu a silného luku, kterým se dají nepřátelé přišpendlit ke stěně, aniž by si toho jejich kamarádi všimli.

Turok nabízí vcelku standardních 7-10 hodin zábavy podle zvolené obtížnosti. Už dva měsíce si ho můžete zakoupit pro konzole Playstation 3 a Xbox 360. PC verze vychází právě v těchto dnech a oplývá kompletní českou lokalizací včetně dabingu. Po zkušenostech s jinými nadabovanými hrami můžeme prohlásit, že tohle české namluvení patří k těm lepším a vcelku dobře dokresluje drsňáckou atmosféru.

Kolem a kolem je Turok vlastně jen další povedenou, nikoliv však špičkovou akcí. Na to mu vedle dinosaurů chybí více zapamatováníhodných okamžiků, především pak na prostředí se mělo více zapracovat. Pokud však máte rádi střílečky, neměli byste ho minout.

Hodnocení: 7/10

Výrobce: Touchstone Pictures
Distributor: CD Projekt
Cena: 899 Kč (lokalizovaná PC verze), 1699 Kč (Xbox 360 a PS 3 verze)

Videorecenze v angličtině:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 43