Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lidský mozek / foto: Shutterstock

Hry ovládané myšlenkami. Už letos!

Zahoďte klávesnici s myší a přihoďte i ovladače Wii. Tohle je lepší! Vůbec první počítačová hra ovládaná pouze myšlenkami se má objevit ještě v tomto roce.

Pokud se to skutečně povede, bude to jedna z největší revolucí nejen v herním světě, ale v počítačovém průmyslu vůbec. Možnosti využití jsou totiž dalekosáhlé.

Stačí se zamyslet

Speciální ovladač vzniká v Austrálii. Jeho autoři jím chtějí nahradit všechny dosavadní herní periferie, ať už jde o klasiku klávesnice-myš, joystick, gamepad či dosud nejvyspělejší udělátka k Nintendu Wii.

Jedná se o headset, který se jmenuje EPOC. Disponuje celkem šestnácti senzory, jež měří elektrickou aktivitu v mozku. To umožňuje hráči pohybovat předměty na obrazovce pouhým myšlenkovým zaměřením se na ně.

magazin.cz

Přes četné hlasy skeptiků dokázal Emotiv, australská společnost za headsetem stojící, podle slov svých zástupců úspěšně provést řadu testů, které dokázaly, že celý proces funguje a mozku neškodí.

Nový zážitek z hraní

Spoluzakladatelé Emotivu, mezi něž patří i proslulý neurolog Allan Synder, jsou přesvědčeni, že svým ovladačem dokáží hraní dostat na zcela novou úroveň.

Chtějí začít velmi adaptibilní a flexibilní konzolí Nintendo Wii, která je zajímavým ovladačům a menším hříčkám, na nichž by asi EPOC začínal, šitá přímo na míru. V budoucnu ale nebude problém přejít na počítače i ostatní konzole.

Autoři očekávají, že první typy budou doplněny gestikulací prostřednictvím dalších ovladačů. Svatým grálem jsou potom komplexní hry ovládané pouze myslí.

Nová technologie není žádným pokoutním výrobkem. Ostatně byla prezentována v rámci konference Nintenda na právě skončivší světové herní akci E3.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 150