Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Spamu je méně o 75 %. Dobrá trefa!

Spam denně otravuje životy miliónům lidí po celém světě.

Zná to snad každý: po otevření emailové schránky následuje rutinní procedura mazání nevyžádané pošty, která "přináší" široké spektrum nabídek od zajištění vztahu s kráskou z východu až po výhodnou viagru.

Nelegální spam
Spam většina lidí nesnáší a oficiálně je jeho rozesílání nelegální. Postižení viníků je ale značně složité. Tentokrát se ale americkým úřadům podařil opravdový majstrštyk. V podstatě zastavili provoz společnosti McMolo Corporation se sídlem v Kalifornii, o které se domnívali, že je velkým hráčem na spammereském trhu.

A měli pravdu. Poté, co jí byl odepřen přístup k internetu všemi providery, nastal v rozesílání spamu překvapivý klid. Firmy zabývající se sledováním spammerské scény tvrdí, že bezprostředně po zlikvidování McMola kles počet celosvětového spamu až o 75 %.

McMolo tak byl zřejmě největším kybernetickým gangem, který zásoboval nejrůznější počítače trojskými koni. Ty pak způsobily, že tyto infikované počítače rozesílaly spamy a trojany dál. Síť se tak neustále šířila. Nyní byla konečně zlikvidována od samých základů.

Jen dílčí vítězství
Bylo by ale předčasné hlásat vítězství dobra nad spamem. Nevyžádaná pošta je stále velice atraktivním byznysem. A funguje jako chobotnice. Když useknete několik jejích chapadel, dorostou nová. Nové firmy tak pravděpodobně již brzy vyplní po McMolu díru.

Ovšem toto dílčí vítězství je velmi důležité. Je na něm totiž dobře patrné, že spammeři jsou zranitelní a jejich aktivity se dají omezovat poměrně jednoduše. Příslušné orgány by tak neměly polevovat v omezování jejich činnosti.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 178