Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Televize v čočkách. Padne vám do oka

Zase jednou si připadáme jako v budoucnosti. Kontaktní čočky, které umožňují sledovat televizní kanály bez jakéhokoliv přijímače, v podstatě jen v oku, nikam jinam než do budoucnosti nepatří.

Do deseti let
Otázkou je, jak je ta budoucnost vzdálená. Podle vědců ani moc ne. Do deseti let tu prý tuhle věcičku určitě máme. Odvolávají se přitom na neustálou miniaturizaci technologie, která bude pokračovat až do takových extrémů, že si televizi budeme moct implantovat do oka.

Zkrátka si nasadíte kontaktní čočky se speciální televizní technologií a přenesete se do světa filmových či seriálových hrdinů. Ale to není všechno: televizní čočky budou poháněny teplem vyzařovaným lidským tělem.

Kanály se budou měnit hlasovými či gestikulačními povely. Futurolog Ian Pearson, který radí velkým technologickým korporacím, k tomu říká: „Prostě si ráno ty čočky nasadíte do očí a vyndáte je až večer.“

Emoce hrdinů
Ještě více neuvěřitelně působí takzvaná digitální tetování, která lidem umožní prožívat emoce filmových hrdinů. Třeba adrenalin, který zažívá James Bond při honičkách. A to v dosud nevídané míře.

I když to všechno vypadá jako výmysl zneuznaného sci-fi spisovatele, vědci se dušují, že je to realita budoucnosti. Tyhle technologie totiž už v prototypální fázi existují.

Pokrok by měl jít tak daleko, že si jednou budeme připadat skutečně třeba jako na fotbalovém hřišti. Jako bychom běželi vedle hráče s míčem a čekali na přihrávku.

Vypadá to úžasně, ale kdy se něco takového dostane i do České republiky, kde máme problém pořádně rozjet i digitalizaci televizí, je otázkou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 137