Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Empire: Total War / foto: Shutterstock

Total War. Dějepis zábavnou formou

Že vás ve škole moc nebavil dějepis? A nezáživné osmnácté století obzvlášť? Možná byste měli zkusit jinou výukovou metodu, třeba počítačovou hru Empire: Total War.

Dlouhá sága
Ta navazuje na výborně přijaté předchůdce Shogun (staré Japonsko), Medieval (evropský středověk) a Rome (antický Řím). Empire se zaobírá obdobím na první pohled nepříliš atraktivním – osmnáctým stoletím.

Tehdy se zápolení z evropské půdy přesouvalo na světové oceány a především do kolonií, o které mocnosti sváděly války. A právě touto cestou budou směřovat vaše snahy v Empire: Total War.

magazin.cz

Na počátku si vyberete jeden z dvanácti národů. K dispozici jsou takoví giganti tehdejší doby jako Rakousko, Francie, Velká Británie, Rusko či Prusko. Zaujme ale i Osmanská říše či jedno z indických knížectví.

Vybraný národ přitom musíte dovést k světové nadvládě. Zkrátka je třeba vytvořit z něj hegemona nejen oblasti, ale celého světa.

Skoro celý svět
Ačkoliv, to by mohlo být poněkud zavádějící. Empire totiž nepojímá celý svět, ale pouze jeho významné výseky. Vedle celé Evropy to je Severní i Latinská Amerika a Indie a její okolí. To už je ale slušná porce na zvládnutí.

Hra je velmi komplexní, ale naštěstí oplývá přístupným ovládáním, které není obtížné si osvojit. Poradí vám v tom i četné tréninky.

magazin.cz

Vaše snažení o světovládu se bude dělit do dvou fází. Tou první je strategická a tahová, odehrávající se na schematické mapě. Druhou jsou potom bitvy odehrávající se v reálném čase.

Ve strategické fázi se staráte o běh národa jako takového. Je třeba zajistit ekonomiku, a to zejména výběrem daní a obchodem (ponejvíce z obsazených kolonií).

Starost o národ
Nevyhnete se ani vědě, díky které se dostanete k vynálezům, jež vás posunou nad konkurenční národy, zároveň si za to ale připlatíte.

Opomíjet nesmíme ani propracovanou diplomacii a politiku. Určíte si například státní zřízení, ať už to je demokracie či autokracie. Obě větve se přitom dále dělí. Komplexnost je skutečně značná.

magazin.cz

Když se na mapě potká vaše armáda, kterou si ještě předtím náležitě zrekrutujete, s tou nepřátelskou, přepne se hra do realtimového módu, v němž přímo ovládáte tisíce skvěle zpracovaných a detailních jednotek.

Propracované bitvy
Důraz je tu kladen zejména na zachovávání formací. Bitvy přitom probíhají podle historického vzoru. Vojenské šiky na sebe tak zprvu hlavně střílejí zdálky, aby se následně dodělaly bajonety. Taktiky si tu užijete habaděj. To samé platí i pro námořní bitvy, jež jsou v sérii novinkou a docela se povedly.

magazin.cz

Co by se dalo Empire vytknout? Kromě řady chybek vyplývajících z obrovského záběru hry a poněkud těžkopádně ovladatelné kameře to je především výběr období, které může být pro řadu hráčů problémem. Není zkrátka tak atraktivní jako starověké Japonsko či antický Řím.

Pokud se ale do hry ponoříte, zjistíte, že fungující principy a mechanismy a velká hloubka hry tato negativa hravě přebijí.

Výrobce: Creative Assembly
Distributor: CD Projekt
Cena: 1199 Kč

Hodnocení: 8/10

Video:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 76