Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vědci našli v mozku boží bod

Jak známo, vědci se zabývají stále většími detaily lidského těla. Jako například, kde se nachází takzvaný „boží bod“ v mozku, jenž kontroluje náboženskou víru.

Kde vzniká náboženství?
A světe div se, vědci skutečně našli tři oblasti mozku, jež by se s něčím takovým daly spojovat. Zkoumali přitom čtyřicet dobrovolníků, mezi nimiž nechyběli křesťané, muslimové, židé ani hinduisti.

Ať už šlo o jakékoliv vyznání, když byli dobrovolníci požádáni, aby zvážili náboženské či morální problémy, zaktivovaly se jim shodné části mozku. Ukázalo se, že jsou to ty části mozku, jež každý den používáme k interpretaci pocitů a záměrů jiných lidí.

To dokládá skutečnost, že náboženská víra není vlastním systémem, ale vyvíjí se společně s dalšími pocitovými schopnostmi. Vědci, teologové a filozofové se stále přou o to, zda je náboženská víra výsledkem biologických či sociologických procesů či fenoménů.

Přemýšlení o víře
Vědci razící evoluční teorii mají za to, že to byla právě víra, která našim předkům pomáhala přežít krušné časy s vyhlídkou na něco lepšího. Jiní však tvrdí, že víra vychází z mozkových struktur jako takových a je lidem vlastní.

Konkrétní výzkum spočíval v dotazování dobrovolníků na záležitosti spojené s vírou, ať už to bylo přímo myšlení o bohu či fenoménech typu vzkříšení. Celkem bylo zjištěno zapojení tří mozkových oblastí, které však evidentně nejsou určeny pouze pro zpracovávání myšlenek víry. Jedná se tak o širší komplex všech možných pocitů.

Vědci nicméně přiznávají, že v náboženské víře mohou hrát roli další elementy, které současnou technikou není možné změřit. Ostatně, bylo by to asi příliš jednoduché, nebo ne?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 78