Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
TiPhone / foto: hdworld.cz

TiPhone - čínský klon iPhone

Že si v kontinentální Číně příliš hlavu s ochranou duševního vlastnictví nelámou, to je známá věc. Tamní výrobci jsou dostatečně drzí na to, aby kopírovali Apple iPhone otevřeně, bez tendence to zakamuflovat.

Čínská mutace webu Engadget se dostala k jedné takovéto novince tamní produkce, chytrému telefonu TiPhone, a podrobila ho důkladné prohlídce. O kvalitě provedení toho moc známo není, nicméně podle dosavadních zkušeností lze předpokládat spíše méně trvanlivý mobil s vrzajícími plasty a rozhodně větší chybovostí, než u iPhone.

magazin.cz

Už na první pohled má TiPhone menší dotykovou obrazovku (QVGA, 320x240) než jeho americký vzor a uživatelské menu v čínštině je extrémně podobné iPhonu (jazyk menu lze ovšem změnit). Navíc podle popisu by se mělo ovládací menu chovat stejně jako to od Apple, tj. různé dotykové skrolování a podobně.

magazin.cz

Na druhou stranu nabízí TiPhone dvě zejména v Asii oblíbené funkce - podporu dvou SIM karet a příjem digitální televize, proti čemuž je obyčejné FM rádio jen slabý odvar. I když to asi těžko oceníte, když si někdo začne pouštět televizi vedle vás ve vlaku.

TiPhone podporuje sítě GSM 850/900/1800/1900 MHz a GPRS, takže ho zprovozníte na celém světě, 3G však zřejmě chybí navzdory "3G" na obalu telefonu. Výrobce dodává dvě baterie, takže máte po ruce náhradní. Mobil umožňuje i posílat MMS.

magazin.cz

Mezi dalšími specifikacemi je detektor pohybu, podpora javy. 2 Mpix fotoaparát, FM rádio, přehrávání hudby, Bluetooth, sluchátka a 1GB T-Flash paměťová karta, velikost vnitřní paměti známa není.

Cena se pohybuje kolem 115 dolarů (~2300), což je jistě pro čínské zákazníky mnohem atraktivnější, než plná cena iPhone. Dostupnost v zahraničí není známa, i když přes eBay zřejmě i TiPhone sehnat půjde.

magazin.cz

Připraveno ve spolupráci s hdworld.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 220