Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Drsná zranění při sportu

Ačkoliv se dnes dělá maximum pro bezpečnost sportovců, snaha nikdy nemůže přinést stoprocentní výsledky, a tak se čas od času přihodí nějaké to zranění.

Ostatně, sportovci jsou horentními sumami placeni také proto, že podstupují určitou míru rizika, která je vyšší než u normálních povolání. Zranění nemusí být přímo ze sportovního kolbiště, lecco se může přihodit i na tréninku.

Jen upozorňujeme, že některá videa jsou vcelku drsná a pokud patříte mezi citlivější povahy, rozmyslete si, zda se na ně podíváte.

Sid Vicious
Wrestling je vlastně jen takovou show, ve které nejde o férový souboj, v němž by vyhrál ten lepší. Jde v podstatě o naplánovanou akci, na níž se soupeři dopředu domlouvají. To ale neznamená, že se může něco zvrtnout. Známý wrestler Sid Vicious chtěl v roce 2001 předvést nový trik spočívající v seskoku z lan nohama dopředu. Ale nepovedlo se – zlomil si několik kostí, mimo jiné i tu lýtkovou.

Joe Theismann
O tom, že je americký fotbal opravdu tvrdý sport, nikdo nepochybuje. Ostatně, i kvůli tomu se těší takové popularitě. Přesto by se ale vážná zranění, díky kolosálním chráničům hráčů, neměla stávat příliš často. Ale Joe Theismann měl smůlu. Jeden z nejlepších hráčů americké ligy NFL byl v roce 1985 sražen protihráčem tak, že mu spadl na dolní část nohy. Obě důležité kosti mu v ní praskly. K dalším zápasům Theismann už nikdy nenastoupil a stal se komentátorem.

Shaun Livingstone
Že může vážné zranění přijít v podstatě z pohodové situace, doložil jeden z nejlepších basketbalistů NBA v roce 2004. Běžel takřka sám na koš, ale po výskoku se mu nepovedl dopad, který absolvoval na levou, nepřipravenou nohu. Odneslo to koleno, a to skutečně drsným způsobem. Málokdy se stane, že se v koleni poškodí úplně vše. Ale Livingstonovi se to přihodilo. Chirurgové prý viděli jen minimum takových případů.

Allan Ray
Zranění basketbalisty Allana Raye v NBA vypadalo hodně nepříjemně, nakonec ale skončilo jen s velmi lehkými a krátkodobými následky. Šlo o nešťastnou koordinaci pohybů, kdy se Allan snažil udržet míč v kleče, ale jeden ze soupeřů, ve snaze míč získat, mu rukou praštil přímo do oka, a to tak, že se oko na několik okamžiků dostalo ze svého místa. Nakonec byla ale jen lehce poraněna oční tkáň a doktoři vše spravili.

Clint Malarchuck
V roce 1989 se přihodil jeden z nejhrozivěji vypadajících úrazů v NHL. Stal se brankáři týmu St. Louis Blues, Clintu Malarchuckovi. Šlo přitom o jednu z klasických situací, kdy se hráči tlačí před bránu a skončí až v brankáři, respektive v brance. Takových je několik za zápas. Tato byla ale výjimečná shodou nešťastných okolností, kdy došlo k přeříznutí krční tepny bruslí jednoho z hokejistů. Krev na ledě mluví sama za sebe. V NHL takové úrazy ale nejsou úplně ojedinělé. Relativně nedávno se jeden takový přihodil i slovenskému hokejistovi Richardu Zedníkovi. Oba případy ale naštěstí skončily šťastně, i když vypadaly strašlivě.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 132