Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak vybrat astronauta? Nesmí mu smrdět z pusy

Čínští nadšenci, kteří se rozhodli, že se stanou tou nejdůležitější součástí nového čínského vesmírného programu, tedy astronauty, musí nejprve projít skutečně drsnými kritérii výběru.

Ústní hygiena
Kritéria se snad až příliš zaměřují na ústní hygienu. Potenciálním astronautům za žádných okolností nesmí smrdět z úst. Natožpak aby měli problémy se zuby. Dlouholeté opečovávání chrupu je tak jednou ze zásadních podmínek. V chudé Číně docela problém…

A i když adept na astronauta projde náročným testem, může ho do kolen srazit rodokmen. Respektive vážné choroby v posledních třech generacích rodiny.

Jde jen o několik ze zhruba stovky tvrdých podmínek. Mezi další patří absence jakýchkoliv jizev, plísní a alergií.

Jde o druhou várku čínských astronautů. Číňané tak s jejich výběrem už mají určité zkušenosti, a možná i proto tak trvají na nezapáchajícím dechu. „Budou spolu ve velmi těsném prostoru a kolegům by pach z úst mohl vadit,“ odůvodňuje se v prohlášení.

Čínský superman
Řada odborníků vypsané podmínky zlehčuje a zároveň kritizuje. Ten, kdo jimi projde, by prý musel být supermanem.

Nejenže je třeba mít skvělé fyzické dispozice, ale zároveň být inteligentní, bystrý, přizpůsobivý a přátelský.

Čína je třetí zemí na světě s vlastním vesmírným programem, který vyslal do vesmíru lidskou posádku. Stalo se tak již v roce 2003 na okružním letu. Minulý rok se první čínský astronaut prošel ve vesmíru.

Plány jsou velké a ti, kdo je budou plnit, musí být zkrátka neomylní.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 21