Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Rozmlaťte něco! Bude vám líp

Některé věci fungují na naše organismy stále pozitivně, a to jak v době krize, tak mimo ni. Zkrátka a dobře existují činnosti, které jsou velmi uspokojující a na psychické zdraví jedince působí výtečně.

Pozitivně destruktivní činností. Právě tak je nazvala kamarádka již před dlouhými lety a s její definicí se naprosto ztotožňuji. Jsou totiž okamžiky v životě lidském, kdy je potřeba odbourávat stres, deprivaci nebo jen „pouhé“ znechucení nad tím, jak se věci mají a jak si tak plynou.

Šílenství je spása
V takových chvílích máte objektivně na výběr z několika variant. Ta první je nejjednodušší. Zblázněte se. Tvrdě a nekompromisně se pomiňte na smyslech, zbavte se zdravého rozumu a nechte nabýt vrchu šílenství, které pramení z vašich nezměrných hlubin, které nikdo kolem vás nechápe. Okolí to ocení.

Všechny ty hlasy si konečně budou moci oddechnout a říkat – už ne polohlasem – že přece jen jste byli divní. Že měli pravdu. Že se nemýlili. V případě propuknuvšího šílenství proto nepomáháte jenom sobě, ale i svému okolí, které si konečně může odfouknout, protože se nadobro ukáže, že blázny nebyli oni, ale právě vy. Že oni to přece říkali už léta.

Nežerte se!

Druhou možností, již ne tak uhrančivou na první pohled, je užírání se. Propadání depresím a marnému dovolávání se po nějaké vyšší spravedlnosti, která přece musí vidět, že vy žijete tím nejsprávnějším způsobem, zatímco svět kolem vás se propadá do propastí pekelných a není nic, co by mohlo ospravedlnit chování vašich bližních.

V takovém případě budete těmi jedinými spravedlivými na světě. Bohužel budete také těmi nejosamělejšími. Zatímco k očividným bláznům se totiž přidává mnoholičná společnost už jen z toho důvodu, že tady kolem určitě bude nějaká legrace, k užíravcům se přidají maximálně jiní užíravci, kteří nejsou ani z desetiny tak zábavní jako třeba houbička na nádobí. Jejich společnost přináší maximálně větší užírání se a nic pozitivního vám nepřinese.

Kladivem, nebo palicí
Nakonec je zde možnost, po níž je nazván celý tento článek. Pozitivní destrukce. Jak pronesl kamarád: „Jedna taková zeď, která potřebuje omlátit omítku, je lepší než deset psychoterapeutů“. Měl pravdu.

Ve chvílích nejtěžších, kladivo je nejbližší. Pozitivně destruktivní činnosti jsou zkrátka potřeba. Když jsem zjistil, že je potřeba otlouct kolem domku, ve kterém se zdržuji, pořádný kus omítky, zaradoval jsem se. Našel jsem něco mezi velkým kladivem a palicí a dal se do toho.

Ó, bože, děkuji ti za fyzickou a hrubou sílu, kterou můžeme zaměřit proti cíli tak pevnému a neuhýbajícímu, jako je zeď. Prášilo se, zem se otřásala, ze mě lilo, všechno bylo v nejlepším pořádku. Dřina to byla, ale netrvala zas tak moc dlouho. Klidně bych do něčeho mlátil dál. Protože ač mě bolel celý člověk, cítil jsem se skvěle, jako už dlouho ne!

Do čeho třískáte vy, když to na vás přijde?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 148