Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejrychlejší vlak mají Číňané. Kolik jede?

Zatímco si u nás užíváme občas zamrzlá pendolina, pohybující se max. 160 km/h, a soupravy Eurostar, uvězněné pod kanálem, v komunistické Číně zprovoznili vlak, který dokáže jet až 394 km/h v jednom z nejchladnějších dnů v roce.

Prozatím je trať dlouhá přes 1000 km, ale v do roku 2012 se má stát součástí sítě 42 dílné vysokorychlostní železniční sítě.

S průměrnou rychlostí 350 km/h se tento vlak stal nejrychlejším na světě, alespoň podle vyjádření čínského ministerstva dopravy. Podle něj průměrná rychlost přepravy vysokorychlostních železnic dosahuje v Japonsku 243 km/h, v Německu 232 km/h a Francii 277 km/H. Na výstavbě se podílely firmy jako Siemens, Bombardier a Alstom. Takže pochybnosti o kvalitě či bezpečnosti tohoto technického zázraku evidentně nejsou na místě. Pokud Českým drahám trvá cesta z Prahy do Brna pendolinem cca 3 hodiny, čínská souprava by podobnou vzdálenost zvládla za méně než polovinu času.

Od nového spojení se očekává nejen posílení technologického sebevědomí Číny, ale i hospodářský rozvoj oblastí, které nové spojení bude obsluhovat a částečně v nich nahrazovat dopravu leteckou. Jízdenka do druhé třídy přijde v přepočtu na cca 1300 Kč, za luxus třídy první se platí o cca 700 Kč více.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 45