Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dead Space 2 – napětí, strach a spousta krve

Pokračování akční videohry Dead Space znovu nabízí skvělý zážitek milovníkům hororových příběhů.

První díl sci-fi akčního hororu Dead Space hráče seznámil s laboratorním technikem Isaacem Clarkem, který po zdánlivě neškodné nehodě vesmírného korábu musel se zbraní v ruce čelit armádě zombíků a rozluštit tajemství záhadného mimozemského artefaktu zvaného Marker. Příběh stejného hrdiny budeme sledovat taktéž ve zbrusu novém pokračování, které se v lednu objevilo na trhu ve verzi pro PC, Xbox 360 a PlayStation 3.

Vraždící šílenství
Tři roky po událostech prvního dílu Isaac Clarke přicestuje na jeden ze Saturnových měsíců, kde vyrostlo velké těžařské město. Isaacovu mysl ale sužují hrůzné noční můry, v nichž figuruje jeho mrtvá přítelkyně Nicole. Jeho chování vůbec připomíná šílence, proto není divu, že skončí ve svěrací kazajce na psychiatrii. Dlouho tam ale nepobude, neboť ve vesmírném městě se objeví nový artefakt a s ním i armáda zombíků, kteří se rekrutují z řad místních obyvatel.

Mrazivá atmosféra zdravotnického zařízení vás už hned od začátku přiková do křesla, kde budete s napětím očekávat, odkud se vynoří další mutant. Není zde nouze o děsivé momenty, při nichž se střídá úlek z nečekaného zhasnutí světel a dupotu divokého protivníka se zuřivým záchvatem proměněným v bezhlavou střelbu na všechno, co se pohne. Děsivou atmosféru dokreslují pacienti sténající v předsmrtných záchvěvech na operačních stolech, videozáznamy posledních chvil některých obyvatel, nebo i videohovory šíleného pacienta, který se snaží Isaaca informovat o aktuálním dění.

magazin.cz

Porcování zombíka
Z nemocnice se časem přesunete do dalších prostředí, které vás díky své rozmanitosti nikdy neomrzí. Ať už se pohybujete po soukromých ubikacích zaměstnanců, rozlehlých halách, výzkumných laboratořích nebo v jedoucím vlaku, můžete si být jisti, že se na vás dřív nebo později začne sápat horda nejrůznějších zombíků, zde nazývaných nekromorfové. Možná až příliš často se pak hororová nálada zvrhne v krvavá jatka, v nichž porcujete dotěrné nekromorfy na kousky jak na běžícím pásu.

Výraz porcování je na místě, neboť použitím hlavních zbraní – což jsou účinné energetické řezáky – doslova krájíte nekromorfy po kouskách. Ve svém konání musíte být důslední, neboť nekromorf se k vám plazí v touze po odplatě i bez spodních končetin. Naštěstí ale můžete ukončit jeho trápení mocným kopancem. Brutalita se nijak neumenší ani s použitím dalších zbraní, jako je samopal, plamenomet nebo harpunové dělo.

Chvilky oddechu
V pauzách mezi masakrováním nekromorfů dojde řada také na doplňování zásob v obchodních portálech a vylepšování zbraní na speciálních pracovních stolech. Oblíbenému kráječi tak můžete zvýšit účinnost, kadenci nebo objem zásobníku. Občas také narazíte na zamčené dveře, které otevřete jednoduchou hackovací minihrou. V repertoáru technických hraček disponuje Isaac kinetickým manipulátorem a zpomalovačem času, čehož využije nejen v boji, ale rovněž při řešení drobných puzzlů k obelstění bezpečnostní kamery, případně třeba k nasazení baterie na nepřístupné místo.

Dead Space 2 skvěle pobaví zejména milovníky tvrdé akce a hororu. Pokud plánujete koupit hru své ratolesti, raději svůj krok ještě zvažte, jestli nechcete jednou skončit rozporcovaní na kousky v kaluži krve. Přece jenom hra není nadarmo určená pro věkovou kategorii 18+.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5