Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Škoda Vision D / foto: ŠKODA AUTO a.s. 2011

Jak budou vypadat nové Škodovky?

Mladoboleslavská automobilka ukázala designový koncept pro budoucí modely.

Škoda na ženevském autosalonu oficiálně představila přísně utajovaný koncept nazvaný Vision D. Pro mnoho návštěvníků to bylo velmi příjemné překvapení a doslova valili oči. Čisté tvary, ostré linie světel a spousta hran představené Škodovky ohromily většinu milovníků moderního, lehce sportovního designu.


magazin.cz

 

Zaostřeno na detaily

Z prezentace automobilky bylo jasné, že Vision D má být ukázkou budoucího směřování značky a u chystaných modelů se dočkáme většiny jejích detailů. Sněhobílý koncept je poměrně velký pětidvéřový liftback, který díky tvaru prosklené střechy a sklonu zadního okna připomíná současnou Octavii. Nejvýraznějším prvkem je zadek s výklopným spojlerem, který má elegantní švih, a dveře neobvykle zakončené do špičky.


magazin.cz

 

Při zkoumání detailů narazíte na novou masivnější masku chladiče s ostřejšími okraji a novým řešením oblasti kolem loga. Dále vás překvapí ostrá zpětná zrcátka, bezrámová okna dveří, vyklápěcí kliky typické pro koncepty, skleněné prvky v interiéru a zejména malá, ostře řezaná přední světla. Nový tvar světlometů připomíná některá řešení na dražších Audi.

 

magazin.cz

Bude se vyrábět?

Vize D se bohužel ve své podobě do výroby nedostane, jedná se pouze o představení budoucího designu, o jehož vznik se zasloužil šéfdesignér mladoboleslavské automobilky Jozef Kabaň. Nicméně i přes rezolutní oficiální odmítnutí, nový koncept nápadně připomíná tajně testovaný model zachycený na špionážních fotkách ve Švédsku. Podobná Škodovka by totiž mohla představovat chybějící model velikostně pasující mezi Fabii a Octavii, o jehož přípravě se dlouhodobě spekuluje.

 

Oficiální informace zatím hovoří pouze o přípravě nové řady Octavií a rovněž nejmenšího modelu škodovky s očekávaným názvem Citigo, která se jako vůbec první model bude kompletně vyrábět v zahraničí, konkrétně v Bratislavě. Zda se tedy dočkáme dalšího modelu, třeba se staronovým názvem Felicia, je zatím pouze předmětem spekulací.


magazin.cz

 

Expanze škodovek

Novinkou v automobilce je také představení nové podoby loga, které je jednoduší a postrádá vavřínový věnec i nápis Škoda Auto. Tradiční černý kruh kolem zeleného okřídleného šípu nově vystřídal chromový kruhový rámeček.


magazin.cz

 

Automobilka v následujících letech plánuje rozšíření modelové řady, přičemž si klade za cíl představit dva nové modely ročně, zdvojnásobení výroby na 1,5 miliónů vozů ročně i expanzi na čínský a indický trh.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 24