Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rýžování zlata / foto: shutterstock

Zlatá horečka vás asi nechytne, ale rýžovat zlato v Čechách můžete

Vesměs máme zlatokopy spojené s Amerikou. I v Čechách ale můžete zlato sami najít. Ideálním způsobem je rýžování.

Rýžováním zlata nejspíš nezbohatnete, ale nalézt zlato v českých řekách a potocích lze

Rýžování zlata pomocí speciální rýžovací pánve si lehko může vyzkoušet úplně každý. Stačí si ve specializovaném obchodě pořídit plastovou nebo kovovou rýžovací pánev, vybrat vhodnou lokalitu a může se začít.

A kde hledat vhodnou lokalitu? Všeobecně se říká, že se dá zlato v podobě drobných prachových částic (zlatinek) najít prakticky v každé řece nebo potoce naší země. To, že byste našli vetší nugety nebo přímo valoun zlata, není pravděpodobné. Respektive šance na vyrýžování skutečně velkého kousku zlata je téměř nulová. Na druhou stranu, jak se říká, jeden nikdy neví, takže proč nevěřit na zázrak.

Rýžování zlata
Rýžování zlata – Zdroj: Shutterstock.com

Kde je větší šance, že budeme při rýžování zlata úspěšní?

Naleziště zlata jsou předpokladem, že v řekách a potocích zlato najdeme. Mezi naše zlatá naleziště patří Zlaté Hory v Jeseníkách, Krásná Hora nad Vltavou, nebo Železné Hory a další. V současné době je samotná těžba zlata u nás zakázaná a ani se neuvažuje o zrušení tohoto zákazu. Rýžování zlata ovšem zakázané není. Řeč je samozřejmě pouze o mechanickém rýžování bez pomoci chemických látek a rtuti. To by se postihu nevyhnulo.

Zlato
Zlato – Zdroj: Shutterstock.com

Pozor, ať vám radost z nálezu nezkazí záměna zlata za pyrit

Pyrit zbarvením nápadně připomíná zlato. Nejjednodušší způsob, jak se nenechat ošálit, je ten fakt, že pyrit se vyskytuje v nugetkách a jeho struktura připomíná shluky kostiček. Ve srovnání s pyritem má zlato povrch hladký.

Ať už najdete několika milimetrový nuget, nebo jen pár prachových částic zlata, věřte, že za to vzrušení u rýžování to stojí. Pomalu odplavovat kamínek po kamínku, zrnko písku jedno za druhým, až na dně rýžovací pánve zůstane samotný drahocenný kov.

 

Zdroj:

https://www.rawgold.eu/blog/35178-kde-se-da-najit-zlato-v-cr

 

 

Zlatá horečka vás asi nechytne, ale rýžovat zlato v Čechách můžete

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!