Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nazlobený pár / foto: shutterstock

Jak vycházet s lidmi, kteří vám nesedí? Pracujte na sobě, buďte zdvořilí a hledejte pozitivní aspekty

Stane se, že vám zkrátka někdo není zrovna sympatický. A přesto s dotyčnou osobou mnohdy musíte nějak vycházet. Dá se to. Jak zmírnit antipatii?

Jak se říká, není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem. Je to pravda a každý to zná z vlastní zkušenosti. Někdo vám sedne ihned, na někoho si zvyknete časem a na někoho možná nikdy. Přesto i s takovou osobou musíte nějak vycházet. Zejména v práci či příbuzenstvu. Jak zmírnit antipatii?

Zdvořilost na prvním místě

Buďte zdvořilí, ale nikoli falešní. Pozor na to. I když vám někdo zkrátka není sympatický, tak přesto byste k němu měli být zdvořilí a slušní. Pokud se o dotyčné osobě rozhodnete mluvit, tak ve vašem nejlepším zájmu je zůstat neutrální či být pozitivní. Respektovat někoho, ke komu zrovna neoplýváte sympatiemi, je znakem zralosti a nezbytnou součinností s danou osobou.

Úsměvem nic nezkazíte
Úsměvem nic nezkazíte – Zdroj: Shutterstock.com

Hledejte pozitivní aspekty

Věřte, že každý člověk má i nějakou dobrou vlastnost nebo dovednost. Pokuste se je aktivně vnímat a oceňovat. Stejně tak je dobré hledat společné zájmy. Je vhodné najít styčné body na neutrální půdě. Může jít například o stejnou zálibu, obdobné životní zkušenosti nebo společné pracovní cíle.

Pracujte na sobě

Pomoct zmírnit negativní emoce může například i schopnost se podívat na situaci z druhé strany, zda za pro vás iritující chováním není ukryta jen obyčejná nejistota či osobní problémy. Určitě je k dobru stručná, jasná a zdvořilá komunikace bez zbytečných emocí. Nezapomínejte na to, že součástí vztahu s člověkem, který vám není sympatický, jste i vy sami.

Někdy tak může být antipatie odrazem vlastních nejistot, nevyřešených problémů či reflexem životní situace nebo etapy, ve které se nacházíte. Snahou o zlepšení vztahu s osobou, která vám není sympatická, posílíte emocionální odolnost i schopnost řešení konfliktů. Což je velmi cenná zkušenost. Je tak třeba si na všem najít to pozitivní.

Před problémy se neschovávejte
Před problémy se neschovávejte – Zdroj: Shutterstock.com

Ztráta může být přínosem

Faktem je, že lidé se v průběhu života mění a mohou se tak od sebe vzdálit. Kdo vám byl sympatický a blízký jako přítel, se může po letech změnit na někoho, koho zkrátka už nemusíte. Pakliže se jedná o přátelství a kamarádství, je možné řešit tak, že ukončení může být přínosem. I když ztráta přátelství může bolet, ale když se vymaníte z cyklu, ve kterém jste permanentně věnovali úsilí o udržení kontaktu s někým, koho ani nemáte rádi, velmi se vám uleví.

 

Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/sex-a-vztahy-jak-vychazet-s-lidmi-kteri-vam-nesedi-naucte-se-metodu-kultivace-plevele-95683

https://www.flowee.cz/clovek/11301-frenemies

Jak vycházet s lidmi, kteří vám nesedí? Tipy, jak zmírnit antipatii

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!