Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rodinný konflikt / foto: shutterstock

Už žádný mamahotel – Nastavte dětem jasná pravidla

Bydlení u rodičů je levné, pohodlné a výhodné. Za žádný nebo minimální příspěvek se dospělému potomkovi dostává full servis, aniž by se od něj očekávalo cokoliv na oplátku. A do vlastního bydlení se nežene.

Teplé jídlo až pod nos, komínky s vypraným a vyžehleným oblečením vyskládané ve skříni a domácnost bez práce čistá a nablýskaná. Není divu, že se dospělým dětem někdy z mamahotelu nechce, i když už dávno dostudovaly. A to i za cenu ztráty soukromí. Všechno to přitom začíná už v dětství.

Rodinné konflikty
Rodinné konflikty – Zdroj: Shutterstock.com

Vše začíná už v dětství

Co se týče výchovy, to nejlepší, co mohou rodiče dětem předat, je schopnost postarat se samy o sebe. A to i, nebo spíš především, v běžných každodenních úkonech, jako je nakupování, vaření a starání se o domácnost. Mnohdy ale maminky svým dětem chtějí cestu životem natolik ulehčit, že po nich vlastně nich nechtějí. Takovou opičí lásku projevují zejména synům.

Jenže v dospělosti pak nemají žádnou motivaci nastavené soužití měnit. A rádi si nechávají od maminky posluhovat i nadále. A někdy to tak vyhovuje i samotným maminkám, které se na děti nezdravě upnou a nechtějí je nechat vyletět z rodného hnízda. Takové matky se následně snaží každý pokus o osamostatnění zhatit.

Dítě bez povinností
Dítě bez povinností – Zdroj: Shutterstock.com

Jasná a stručná pravidla soužití

Pokud nechcete, aby se z vaší domácnosti stal mamahotel, nastavte si jasná pravidla a mantinely. Ideálně už v dětství, kdy by se děti úměrně jejich věku a schopnostem měly zapojovat do chodu domácnosti. Pokud jste toto zanedbali, zkuste to co nejdříve napravit. Vyžadování toho, aby potomci doma přiložili ruku k dílu, případně se podíleli finančně, pokud si již sami vydělávají, mladé lidi od mamahotelu většinou dostatečně odradí.

U dospělých dětí jasně nastavte výši příspěvku na domácnost, střídejte se v běžném úklidu a vaření, zaúkolujte je nákupy a nezapomeňte zavést pravidlo, že každou návštěvu předem ohlásí. Pokud se jim ani poté z domu nechce, je čas dát dítěti jasné ultimátum. S hledáním bytu mu pomozte, ale buďte nekompromisní.

 

Zdroje:

https://www.modrapyramida.cz/magazin/myma-ocima/mamahotel-co-delat-aby-se-deti-osamostatnily

https://www.lifee.cz/deti-a-rodina/dopravate-svemu-diteti-mamahotel-odbornice-upozornuje-na-mozna-rizika_151042.html

Už žádný mamahotel – Nastavte dětem jasná pravidla

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!