Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kočičí pohled / foto: shutterstock

Jak vidí zvířata v porovnání s člověkem?

Oproti zvířatům máme jedno nespornou výhodu – vyvinutý mozek. Když ale dojde na zrak, lidské oko oproti tomu zvířecímu dost zaostává. Alespoň u některých druhů.

Pro mouchu jsme pomalí

Náš zrak se dokáže soustředit až na 50 různých objektů za vteřinu. Vnímá frekvenci 60 Hz, což znamená, že za vteřinu okem projde 60 světelných záblesků, které skládají konečný obraz. Proti takové obyčejné mouše to je ale žalostně málo. Ta totiž vnímá okolo 250 záblesků za vteřinu, takže podle jejího vnímání se pohybujeme jako ve zpomaleném filmu. I proto je někdy tak těžké mouchu zasáhnout plácačkou.

Moucha nás vnímá jako zpomalený film
Moucha nás vnímá jako zpomalený film – Zdroj: Shutterstock.com

Sovy mají nejlepší noční zrak

Kočky jsou noční tvorové. I proto jsou známé pro svou schopnost vidět v noci. Za jejich sítnicí se totiž skrývá odrazivá vrstva, která odráží jakékoliv – i minimální – světlo do fotoreceptorů. Mimo jiné tato vrstva může za to, proč kočkám na fotografiích s bleskem svítí oči. První příčku v nočním vidění si ale drží sovy. Na jednom čtverečním milimetru očního povrchu mají až milion tyčinek, které reagují na světlo. Pokud by takovou schopnost měly lidské oči, mohli bychom ve vzdálenosti jedné míle (asi 1,6 km) spatřit malou myš, a to pouze za pomocí světla zápalky.

Ve tmě vidí i žraloci. Ti se také mohou pyšnit nejlepším podmořským zrakem. Ve správných podmínkách mohou vidět až na 15 metrů.

Červenky vidí magnetické pole

Červenka obecná je poměrně nenápadný ptáček. Její oči jsou ale pozoruhodné. Kromě tyčinek a čípků si vyvinula ještě jiné speciální buňky, díky kterým vidí magnetické pole. To je důležité zejména pro noční orientaci.

Červenka má specificky vyvinutý zrak
Červenka má specificky vyvinutý zrak – Zdroj: Shutterstock.com

Vážky vidí nejvíc barev

Zatímco tyčinky se v oku starají o světlo, čípky mají na svědomí to, že vidíme barevně. Lidé mají tři druhy a vnímají tak červenou, zelenou a modrou. Ptáci mají čtyři druhy, a proto také dokážou vnímat ultrafialové záření. Motýli mají druhů pět a strašek kudlankový, druh mořské krevety, jich má dokonce 16. Nejlepší barevné cítění mají ale vážky, které vidí až 30 různých barevných pigmentů.

 

Zdroje:

https://www.lasikbyoclivision.com/90-animals-ranked-by-eyesight/

https://www.millenniumeyecenter.com/how-the-human-eyes-rate-against-the-rest-of-the-animal-kingdom/

Jak vidí zvířata v porovnání s člověkem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!