Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kočka u televize / foto: shutterstock

Televize nejen pro lidi. Jak kočky a psi vidí televizní vysílání?

Lidské oko vnímá už 24 snímků za vteřinu jako plynulý obraz, což je také standardní hodnota pro televizní vysílání. Díky trichromatickému vidění dokáže také rozlišovat modrou, červenou a zelenou barvu. A co kočky a psi?

Psi

Psi mají na rozdíl od člověka dichromatické vidění. To znamená, že v oku mají čípky dvou typů a svět vnímají v odstínech modré a žluté. Ostrost vidění se liší podle plemene. Dalším rozdílem je, že pro psy většina televizí bliká. Zatímco člověk problikávání nevnímá při frekvenci větší než 55 Hz, psi potřebují alespoň 75 Hz. Televize standardně vysílá při frekvenci 60 Hz. Moderní televize tento problém ovšem eliminují.

V neposlední řadě mají psi jiné vnímání snímků za vteřinu. Aby se psům jevil pohyb v televizi jako plynulý, musela by vysílat 70 snímků za vteřinu.

A co obsah? Typicky psy zaujme to, co v běžném životě – jiný pes, hozený míček, pískající hračka a podobně.

Pes a kočka – co je zaujme v TV?
Pes a kočka – co je zaujme v TV? – Zdroj: Shutterstock.com

Kočky

Kočky se daleko víc než na zrak spoléhají na jiné smysly, proto pro ně televize nemusí být příliš lákavá. Některé kočky může sledování televize dokonce stresovat. Vědci jejich vidění dlouho považovali za dichromatické, stejně jako u psů, ukázalo se ale, že kromě modrých a žlutých odstínů vidí i zelenou. Barvy ale nejsou příliš syté, důležitější je pro ně spíš kontrast bílé a černé barvy.

Ani pro kočky není pohyb v televizi plynulý, to by musela frekvence snímků za vteřinu dosahovat 100. Většinu koček v televizi nejvíc zaujmou jiná zvířata, především pokud jsou doprovázená zvuky. Víc bavit bude sledování televize kočky s loveckou a dobrodružnou povahou. Pokud ale zpozorujete rozšířené zornice, naježený ocas, neklid nebo snahu se schovat, je to známka toho, že televize jim přivádí úzkost. V obecném měřítku je ale televize pro naše čtyřnohé mazlíčky mnohem méně zajímavá než reálný svět okolo. Možná bychom si z nich měli vzít příklad.

 

Zdroje:

https://www.mentalfloss.com/article/624898/what-do-pets-see-when-they-watch-television

https://applaws.com/uk/can-cats-actually-watch-tv-what-do-they-really-see/

Televize nejen pro lidi. Jak kočky a psi vidí televizní vysílání?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!