Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rajio taiso / foto: shutterstock

SM Systém, Taj-či, Barre – cvičení, která vás neodrovnají, ale posílí a zlepší fyzičku

Je spousta z nás, kdo by rád něco udělal pro své zdraví, ale běhání, posilovna a další náročné sporty nás neoslovují. Máme pro vás tip na tři druhy cvičení, kde stačí jen malé, ale promyšlené pohyby a vaše zdraví vám za ně poděkuje.

SM Systém pro bolavá záda a špatné držení těla

S držením těla mám dlouhodobé problémy. Dříve mi to nevadilo. Ale čím jsem starší, tím víc mi má záda dávají vědět, že se jim něco nelíbí. Jestli to máte stejně, mohlo by se vám líbit cvičení se speciální gumou nazvané SM Systém. Jedná se o unikátní cviky vyvinuté českým lékařem Richardem Smíškem. Ty kombinují spirálové stabilizační techniky a mobilizaci páteře. Pomohou vám zpevnit ty svaly, které se významně podílí na správném držení těla. To vede nejen k úlevě od bolestí zad, ale i pohybového aparátu. Toto cvičení není silové, spíše jde o to pravidelně provádět cviky a skutečně dbát na správnou techniku. Já jsem pořídila gumy i pro babičku, spolu s DVD, podle kterého cvičí. Stejně jako já si SM Systm chválí.

Ulevte bolavým zádům
Ulevte bolavým zádům – Zdroj: Shutterstock.com

Taj-či

Taj-či je druh bojového umění, který nám pomůže nejen zpevnit svaly a celé tělo, ale výrazně pomáhá i soustředění a zklidnění mysli. U nás ho proslavila herečka Zorka Jandová. Taj-či kombinuje sebeobranné techniky s meditací a cvičením pro lepší zdraví. Pohyby jsou pomalé, ale musí být prováděny správně a s rozmyslem. Pokud byste chtěli Taj-či cvičit jako bojové umění, budete se učit postupně cviky zrychlovat. Pro posílení těla a jeho správné držení však postačí pomalé pohyby, u kterých budete zároveň i relaxovat.

Cvičení posílí tělo i ducha
Cvičení posílí tělo i ducha – Zdroj: Shutterstock.com

Barre pro zpevnění těla

Barre je u nás zatím poměrně neznámý druh cvičení. O to větší důvod ho vyzkoušet. Kombinuje prvky baletu, jógy, pilates a silového tréninku. Vychází z kontrolovaných pohybů, které jsou zaměřeny na zpevnění, posílení a protažení těla. Cviky pomáhají především svalstvu na břiše, hýždích, pažích a nohách. Ke cvičení je potřeba ideálně baletní tyč – odtud název „barre“. Pokud však nemáte doma nic podobného k dispozici, postačí vám opěrka židle, které se budete přidržovat. Pohyby, které budete dělat, jsou malé, ale intenzivní, a protahují a zpevňují vybrané svalstvo. Toto cvičení nebude zatěžovat vaše klouby a můžete si ho přizpůsobit svým potřebám a možnostem.

 

Zdroj:

https://sm-system.stopbolestizad.cz/

https://www.jogadnes.cz/joga/tai-chi-pomaly-pohyb-ktery-vam-zmeni-zivot-2443/

https://www.insportline.cz/inlive/zkuste-barre-fitness-kombinaci-baletu-pilates-a-kardio-je-to-hit-

 

3 cvičení, která vás neodrovnají, ale posílí a zlepší fyzičku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!