Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hádka v páru / foto: shutterstock

Kritika a nevyžádané rady nejsou vítány. Jak je přijmout v klidu a zvládnout bez agrese

Kritiku málokdo snáší dobře. Mnohdy v nás vzbuzuje unáhlenou a útočnou reakci. Co dělat, aby nás kritika nesrazila na kolena? Jak správně reagovat?

Nikdo neposlouchá rád a s úsměvem na rtech, co dělá špatné, jaké chyby udělal. Na výtky nebo zpětnou vazbu, ať už v zaměstnání, nebo v osobním životě, reaguje každý jinak. Někdo protiútokem, pasivní agresivitou, studem nebo také omluvou. Mnohdy dokáže kritika srazit na kolena a donutí člověka o sobě pochybovat. Jak se poprat s kritikou? Jak ji přijmout a zároveň nepodlehnout sebepodceňování či zbytečně unáhlené reakci?

Kritika na pracovišti
Kritika na pracovišti – Zdroj: Shutterstock.com

Zásadní je vnímání zpětné vazby

Důležité je rozpoznat, kde končí konstruktivní, i když negativní kritika, hodnocení, a kde už začínají hejty, zlomyslné komentáře. V každém případě jde o odezvu druhých na vaše chování, jednání. Zda to budete považovat za kritiku, hejt, nevyžádanou radu, rýpání, je čistě na vás. Často si totiž bereme věci příliš osobně, což pak má negativní dopad na naše sebevědomí. Jak tomu předejít?

Pozor na unáhlenost, obhajobu či útok

Je dobré si ponechat čas na vstřebání a promyšlení. Kritika dokáže ublížit, ale také vést k lepšímu pracovnímu výkonu. Záleží na tom, jak je podána a jak budete reagovat. Pokud při přijímání kritiky ihned nepředejdete do protiútoku a sebeobhajoby, ukážete svou vůli o výtkách mluvit a vyslechnout si je, tak dotyčné kritizující osobě takto uberete trochu páry. Pokud se na to necítíte, zkuste alespoň klid předstírat. Situace nebude díky tomu dále eskalovat.

Složitost mezilidských vztahů
Složitost mezilidských vztahů – Zdroj: Shutterstock.com

Kritika jako příležitost k posunu vpřed

Nenechte se však zároveň paralyzovat formou kritiky, tj. tím, jak a v jaké situace vám byla servírována. Koncentrujte se na obsah. Když si necháte od kritiky zdravý odstup, můžete to brát jako něco nového, co se dozvíte, co vás posune vpřed. Přistupujte ke kritice jako k dobré příležitosti, jak se dozvědět o tom, co můžete zlepšit, hledat v ní inspiraci a ponaučení. Někdy k tomuto bodu dospějete třeba až po určité době, kdy si uvědomíte, že vám byla kritika vlastně přínosem.

Přijmout, ale zároveň si zachovat osobní hrdost

Mnohdy je kritika brána jako výtka celé naší osoby. Začneme o sobě pochybovat, méně si věříme, cítíme se nejistí, přepadají nás chmury, bere nám to energii apod. V takovém případě se doporučuje udělat si seznam naší hrdosti, tj. na co jsem pyšní, co jsme dokázali, na jaké úspěchy jsme hrdí, ať v pracovním či osobním životě, pochvalné e-maily či komentáře atd.

Je dobré přijmout kritiku pokorně a brát ji jako příležitost k učení. Rozhodně se vyhněte již výše zmíněném sebeobhajování, protiútoku, zapírání či hození viny na druhé. Pokuste se vcítit do situace osoby, která vám předává zpětnou vazbu, abyste tak mohli pochopit, jak se cítí a proč to vůbec dělá. Vyslechněte si vše, nebojte se ověřit, zda všemu dobře rozumíte a chápete správně. Na závěr za zpětnou vazbu poděkujte.

 

Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/sex-a-vztahy-umite-prijimat-kritiku-nekdy-se-z-ni-poucte-jindy-nad-ni-mavnete-rukou-je-to-jen-na-vas-91303

https://www.kondice.cz/osobni-rust/nebojte-se-kritiky-8-tipu-jak-se-naucit-prijimat-kritiku-20210930.html

 

Kritika a nevyžádané rady nejsou vítány. Jak je přijmout v klidu a zvládnout bez agrese

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!