Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mysl v oblacích / foto: shutterstock

Hawthornův efekt: Když pozornost znamená víc než světlo

Přemýšleli jste někdy o tom, jak by se vaše výkony změnily, kdybyste se cítili více v centru dění? Jak velkou pozornost totiž dostáváme, může mít velký dopad na to, co dokážeme. Pojďme si přiblížit Hawthornův efekt.

Představte si, že jste zaměstnanec v továrně, kde se každý den monotónně skládají součástky. Najednou se však něco změní. Druzí se na vás začnou dívat, ptát se na váš názor, a dokonce měnit podmínky vaší práce. A vy? Najednou pracujete lépe, rychleji, efektivněji. To není magie, to je Hawthornův efekt.

Lepší pracovní nasazení
Lepší pracovní nasazení – Zdroj: Shutterstock.com

Změna osvětlení pro lepší výkon v továrně nestačila

Tento fenomén byl poprvé pozorován ve 20. letech minulého století v továrně Western Electric v Hawthorne, Illinois. Vedení továrny chtělo zvýšit produktivitu práce, a tak oslovilo profesora George Eltona Mayo z Harvardovy univerzity, aby provedl řadu experimentů. Mayo a jeho tým začali s jednoduchým zvýšením intenzity osvětlení, ale brzy zjistili, že to není světlo, co zvyšuje výkon dělníků. Byla to pozornost, kterou jim věnovali.

V další fázi experimentu si Mayo vybral šest dělnic, které nechal pracovat v oddělené místnosti, kde se měnily podmínky. Tyto ženy měly pocit důležitosti a byly motivované pracovat lépe. A právě tento pocit byl klíčový. Hawthornův efekt tedy ukazuje, že když se lidem dostává zvláštní pozornosti, jsou schopni zlepšit své chování a výkon.

Ne osvětlení, ale pozornost zvyšuje výkon
Ne osvětlení, ale pozornost zvyšuje výkon – Zdroj: Shutterstock.com

Pozornost zvyšuje naši angažovanost

Odkaz studií je patrný v moderních manažerských postupech, které kladou důraz na angažovanost zaměstnanců, týmovou dynamiku a vytváření pozitivního pracovního prostředí. Tyto studie podtrhují myšlenku, že pracovníci nejsou jen kolečka ve stroji, ale jednotlivci, jejichž postoje a blahobyt jsou zásadní pro úspěch organizace. Hawthornův efekt má proto široké uplatnění nejen v psychologii, ale i v managementu, vzdělávání, a dokonce i v medicíně. Například i v chirurgických studiích bylo zjištěno, že pozornost může ovlivnit výsledky operací.

Co to pro nás znamená v běžném životě? Hawthornův efekt může být inspirací pro zlepšení pracovního prostředí, motivaci týmů, nebo třeba pro zvýšení efektivity ve školách. Hawthornův efekt nám připomíná, že lidský faktor a osobní přístup mají obrovský význam. A že někdy stačí jen trocha pozornosti, abychom dosáhli lepších výsledků.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hawthornský_efekt

 

 

Hawthornův efekt: Když pozornost znamená víc než světlo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!