Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tibetské mísy / foto: shutterstock

Relaxujte při zvuku zpívající mísy

Tibetské mísy nebo zpívající mísy jsou názvem pro speciální meditační nástroj, který pochází z Tibetu a Nepálu.

Jedná se o unikátní hudební nástroje, na které nepotřebujete školu, abyste se ponořily do klidu a libých zvuků. Jistou zručnost to sice vyžaduje, ale podstatné je začít.

Z těchto mis opravdu nejezte

Mísy nám evokují automaticky představu nějaké dobré krmě. Ze speciálních zpívajících mis z Tibetu a Nepálu by však byla konzumace jídla přímo barbarství. Jsou ušlechtilým nástrojem, který se v těchto zemích používal k rituálům a uvedení do stavu meditace již přes dvě a půl tisíci let před Kristem.  Na Západ se tyto nádherné mísy s magickým zvukem dostaly až ve 20. století.

Tibetské mísy jsou vyráběny ze sedmi kovů, jež představují sedm tradičních astrologických planet. Jsou buď soustružené nebo tepané. Cílem je, aby při ťuknutí nebo tření speciální tyčí vydávaly libozvučné tóny. Hraní na tyto mísy vytváří energetická zvuková pole. Vzduchem jsou cítit silné vibrace, které nás uklidňují, pročišťují prostor a naplňují ho pozitivní energií.

Tibetské mísy jako unikátní hudební nástroj
Tibetské mísy jako unikátní hudební nástroj – Zdroj: Shutterstock.com

Jak zní tibetské mísy

Zpívající mísy mohou mít různé tvary, velikosti a také různou tloušťku stěny. Díky tomu má každá mísa jiný zvuk. Aby se skutečně správně rozezněla, musí mít pravidelný tvar a její ohyby mají být harmonické. Zvuk mísy ovlivňuje nejen tloušťka stěny, ale také složení litiny. Platí, že čím silnější stěna je, tím výraznější a zřetelnější zvuky mísa vyluzuje. Tenčí stěny zase vyluzují jasné a vysoké tóny.

Jak se hraje na zpívající mísy

Profesionální hudebníci, kteří mají s hraním na zpívající mísy bohaté zkušenosti, zvládnou bez problémů hrát na několik mis najednou. Rozloží si je na zemi kolem sebe a střídají je podle toho, jaký potřebují zahrát zvuk. Pro začátečníky bude lepší jen jedna mísa, kterou si postupně osahá a naučí se ji správně rozeznít. Na mísy se hraje speciální paličkou. Tou můžete do mísy udeřit a poslouchat, jak se postupně zvuk a vibrace šíří prostorem. Posléze můžete začít kroužit paličkou kolem mísy a třením vyluzovat další zvuky.

Zpívající mísy jsou úžasné nástroje, které zklidní vás i vaše okolí. Pročistí vzduch a energii v prostoru a uvedou vás do meditace nebo pomohou relaxovat.

 

Zdroj:

https://www.shanti.cz/blog/zpivajici-tibetska-misa-ktera-vyleci-vaseho-ducha/

 

Relaxujte při zvuku zpívající mísy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!