Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Sociální sítě na mobilu / foto: shutterstock

Digitální detox aneb Jak na obnovení rovnováhy mezi online a offline životem

Dnešní doba přináší vymoženosti v rámci moderní technologie, což obnáší do značné míry naši závislost na internetu či sociálních médiích. Jak se odpojit a užít si offline chvíle?

Bez mobilu, tabletu, počítače, internetu si dnes už život neumíme ani představit. Mnozí prakticky neodloží mobil z ruky. Patříte mezi ty, kteří se neobejdou ani chvíli bez internetu? Stále sledujete sociální sítě a kontrolujete zprávy na mobilu? Pakliže žijete více online, má to negativní vliv nejen na kvalitu spánku, ale také mezilidské vztahy, produktivitu, efektivitu i psychiku.

Ono sledovat prezentaci dokonalého života oblíbenců na sociálních sítích může způsobit, že se budete cítit ve stresu. Mějte na paměti, že realita je však mnohdy jiná. Víte, že neustálé online připojení není dobré, ale nevíte si rady, jak z toho začarovaného kruhu ven?

Realita je často odlišná, než se jeví v online světě
Realita je často odlišná, než se jeví v online světě – Zdroj: Shutterstock.com

Varovné signály

Stálá potřeba kontroly mobilu, problémy s komunikací, zbytečné dělání chyb kvůli rozptýlení, problémy s usínáním a nekvalitním spánkem, jakožto neschopnost se pořádně soustředit. A k tomu trávení takřka veškerého času před obrazovkou, nikoli v přírodě, venku, s rodinou či přáteli.

Digitální detox aneb jak se odpojit

Že se to snadněji řekne, než udělá? Nevydržíte delší dobu bez mobilu či internetu? Nebojte, není třeba se kvůli offline režimu stěhovat do lesa. Ze začátku bude zcela stačit, když budete kontrolovat čas, který trávíte online. Stačí, když po večeři odložíte mobilní telefon a vydržíte bez něj až do rána. Věřte, že prožijete intenzivnější pocit štěstí a spokojenosti. Bude to mít pozitivní vliv na váš spánek, koncentraci a v neposlední řadě i časovou efektivitu.

Stanovte si pravidla, jako například nepoužívat mobil v ložnici, při večeři, jeden den v týdnu apod. Technologie rovněž kradou čas. Uvidíte, že díky pravidelnému digitálnímu detoxu budete mít více časového prostoru na záliby, rodinu, přátele, ale také na potřebný odpočinek.

Relax s knihou bez mobilu se vyplatí
Relax s knihou bez mobilu se vyplatí – Zdroj: Shutterstock.com

Proč si dávat pravidelně pauzu

Ano, díky technologiím je život pohodlnější, zábavnější. Jenže všeho moc škodí. Zde to platí dvojnásob. Ideální je rovnováha, tj. dělat věci offline aspoň ve stejné míře, jako je děláte online. Digitální detox je prospěšný a dává mysli možnost obnovit přirozené rytmy, může též zlepšit vztahy i produktivitu. Naučte se technologie využívat tak, aby byly pro vás přínosem, než aby vás ovládaly.

 

Zdroje:

https://www.rbp213.cz/cs/mene-online-vice-zivota-prakticky-navod-jak-na-digitalni-detox/a-2355/

https://aktin.cz/digitalni-detox-7-zpusobu-jak-omezit-cas-online-a-byt-se-sebou-spokojenejsi

Digitální detox aneb Jak na obnovení rovnováhy mezi online a offline životem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!