Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Potraviny v lednici / foto: shutterstock

Chyby, kterými ničíte lednici: Časté otevírání, špatné umístění potravin či zanedbaná hygiena

Bez lednice se neobejde žádná domácnost. Při pořízení chceme, aby nám dlouho a dobře sloužila. Mnohdy i nevědomky ji však ničíme. Kterých chyb se vyvarovat a proč?

Lednice není televize, do které bychom měli stále zírat. Jenže to zdaleka není jediná chyba, kterou si ničíte lednici. Co nedělat a na co si dát pozor, aby vám lednice sloužila dobře a dlouho?

Před otevřením chladničky si vše dobře promyslete
Před otevřením chladničky si vše dobře promyslete – Zdroj: Africa Studio / Shutterstock.com

Volba umístění ledničky

Základem je správné umístění. Říkáte si, co je na tom důležité? Jde o to, že lednice by měla mít kolem sebe dostatek místa pro ventilaci. Nikdy byste ji neměli umístit do těsného prostoru mezi skříněmi, jakožto okolo ní nestavit nábytek. Ideální je dodržení odstupu 10 cm od stěn a 20 cm nad ledničkou.

Pozor i na další negativní faktor, a tím je teplo. Neměli byste mít lednici v blízkosti zdrojů tepla, jako jsou sporáky, topení či trouba. Ideální teplota v místnosti s lednicí je v rozmezí 15 až 25 °C. V opačném případě se vám její provoz prodraží.

Vnitřní teplota lednice

Důležitá je i vnitřní teplota lednice. Pakliže ji nastavíte příliš nízko, bude se častěji spínat kompresor, rychleji se opotřebuje, vezme i více energie a bude dělat větší hluk. Pro chladicí část je doporučena teplota okolo 4 až 5 °C, pro mrazicí pak 18 °C pod nulou. Také se zaměřte na to, aby lednice stála v rovině. Nerovný povrch může způsobit vibrace a hluk, což zkracuje životnost kompresoru.

Teplota v chladničce se liší podle druhu potravin
Teplota v chladničce se liší podle druhu potravin – Zdroj: Shutterstock.com

Správné uspořádání potravin

Vliv na funkčnost i životnost lednice má správné rozložení jídla. V případě špatného uspořádání či přecpané lednice jsou zde rizika, že nemůže volně proudit chladný vzduch, zvyšují se nároky na výkon a s jídlem můžete do lednice zanést i nebezpečné kontaminanty. Jak na to? Syrové potraviny dejte odděleně od vařených. Uzeniny a mléčné výrobky patří do prostředních polic. Zelenina a ovoce mají vyhrazený prostor ve spodních přihrádkách. A nikdy nedávejte do lednice teplé pokrmy. Je třeba je nechat vychladnout.

Údržba aneb pozor na zanedbanou hygienu

Nezapomínejte udržovat lednici čistou. Špinavé poličky od zbytků jídla jsou sice spíše ke vzteku a neesteticky vypadají. Ale jsou místa, kterým nečistoty nesvědčí. Je zapotřebí pravidelně čistit odtokový kanálek, otvor i hadičku, po které stéká vysrážená vlhkost.

Jde o prostor, který nesmí být ani zamrzlý, voda by se pak hromadila na dnu lednice. Pozor i na upatlané těsnění, které nemůže plnit svou funkci, což vede k vyšším nárokům na výkon. Občasnou péči je dobré věnovat i mřížkám na zadní stěně, neboť prach brání správnému proudění vzduchu.

 

Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/bydleni-8-chyb-kterymi-nicime-lednicku-dlouho-do-ni-zirame-precpavame-ji-nebo-upatlane-tesneni-96419

https://www.homeincube.cz/tipy-jak-prodlouzit-zivotnost-lednicky-udrzte-ji-v-kondici/

Chyby, kterými ničíte lednici: Časté otevírání, špatné umístění potravin či zanedbaná hygiena

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!