Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Strašník dalmatský / foto: shutterstock

Jedovatá stonožka strašník dalmatský se může zabydlet i vás doma!

Vlivem tepla putuje tento zajímavý druh stonožky také do našich domácností. Vyhněte se mu, ale nezabíjejte jej - může být totiž velmi užitečný!

Svým vzhledem připomíná pavouka

Strašníka dalmatského si na první pohled lze lehce splést s podivným druhem pavouka. Jde však o bizarní stonožku, která k nám pod vlivem klimatických změn doputovala z oblasti Balkánského poloostrova a zalíbilo se jí hlavně v oblasti jižní Moravy a středních Čech. Vybírá si hlavně tmavá místa mezi kameny, takže se převážně usazuje ve starých domech, sklepích či boudách. V poslední době se strašník zabydlel i v bytech, nemá totiž problém zalézt a usadit se také ve zdech. Stonožka šedivé barvy se třemi podélnými tmavými pásy rozhodně není žádný dlouhán, což je možná důvod, proč si ji laik lehce zamění s pavoukem. Dosahuje délky okolo 2,5 cm, má nápadně dlouhé a lehce odlomitelné končetiny, které jsou v zadní části těla delší než v přední. Zajímavé jsou strašníkovi regenerační schopnosti - po ztrátě končetiny ji dokáže znovu při svlékání nahradit.

Může pomoci, ale také ublížit!

Strašník je tvor, kterého si lidé v teplých jižanských oblastech doslova hýčkají. Moc dobře totiž vědí, že funguje jako přirozený čistič jinak škodlivého a pro člověka nepříjemného hmyzu. Spolehlivě likviduje různé druhy brouků, štěnice, komáry i drobnější pavouky. Pokud přijde do styku s člověkem, může mu lehce znepříjemnit život jedovatým kousnutím, které je mírně bolestivé a způsobuje zdravotní komplikace zvláště lidem se sklony k alergiím. Museli byste se však opravdu snažit, abyste strašníkovi dali příčinu ke kousnutí. Jde o velmi plachého a hbitého tvora, který rychle prchá do nejbližšího úkrytu, navíc je aktivní převážně v noci, kdy vylézá ze štěrbin a zpod kamenů. Při jeho přemnožení nepoužívejte chemické insekticidy, mnohem účinnější je položit na podlahu rozmačkané stroužky česneku, které dotěrné nájemníky spolehlivě odradí.

Jedovatá stonožka strašník dalmatský se může zabydlet i vás doma!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!