Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spánkový deficit / foto: shutterstock

Co se může stát, když budete málo spát

Spánek naše tělo nezbytně potřebuje, aby správně fungovalo. Absence kvalitního spánku úzce souvisí s celou řadou problémů.

Kvalitní a ideálně dlouhý spánek potřebujeme nejenom proto, abychom mohli následující den bez problémů fungovat. Pokud se zkrátka dobře nevyspíme, nejsme schopni podávat ty nejlepší výkony.

Spánek má přímou souvislost s regenerací našeho organismu. Nedostatek spánku je pak spojen třeba s častějším výskytem infarktu či mozkové mrtvice. Odborníci řadí absenci kvalitního spánku do stejné rizikové skupiny jako kouření, nadměrnou konzumaci alkoholických nápojů, nezdravý životní styl či způsob stravování.

Myslíte si, že nedostatek spánku s sebou přináší pouze pocit únavy a vyčerpání? To se mýlíte! Infarkt, mozková mrtvice, kardiovaskulární onemocnění, hormonální poruchy, zvýšený krevní tlak, diabetes, zvýšené riziko rozvoje demence či Alzheimerovy choroby – to vše může mít absence spánku na svědomí!

Ovšem spánková deprivace má i další následky. Jaké?

Falešné iluze

Nedostatek spánku, tedy méně než doporučovaných šest až osm hodin, může negativně ovlivnit mysl člověka. Odborníci tomuto problému říkají „falešné vzpomínky“. Váš mozek zkrátka přijaté informace vyhodnotí jinak, než by měl. A tak si vlastně můžete pamatovat něco, co se ve skutečnosti nikdy nestalo. Spánková deprivace rovněž souvisí s problémy s pamětí. Dalo by se to přirovnat ke stavu opilosti, kdy si člověk následně také nepamatuje, co se vlastně stalo a nestalo.

Horší výkonnost

Zhoršení výkonnosti není překvapivým důsledkem nedostatku spánku. Váš mozek zkrátka nemůže fungovat na sto procent, když se dobře nevyspíte. Před důležitou schůzkou, zkouškou či nějakým úkolem se proto raději dobře vyspěte. S absencí spánku také souvisí potíže se soustředěním a pamětí.

Problémy se zvládáním emocí

Pokud se nevyspíte, budete následující den podráždění a hůře budete zvládat své emoce. Když má člověk nedostatek spánku, není tolik podrážděný, nervózní a protivný vůči svému okolí.

Horší milostný život

Nedostatek spánku negativně ovlivňuje i sexuální život. Čím méně má člověk spánku, tím menší je jeho chuť na sex. Navíc může absence kvalitního spánku způsobit potíže s erekcí a výrazně zhoršit požitek z pohlavního styku i sexuální výkonnost. A pokud máte problémy s usínáním – nezoufejte! Po sexu se snáze usíná, a to díky zvýšené produkci hormonu oxytocinu. Dále byla prokázána souvislost se špatným spánkem a nižší produkcí spermií.

 

Co se může stát, když budete málo spát

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!