Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kontrola znamének / foto: shutterstock

Na rakovinu kůže neupozorňují jen znaménka! Pozor dejte na kožní změny, šupiny i modřiny

Kůže je největší orgán lidského těla. Snad i proto patří rakovina kůže k nejčastějším onkologickým onemocněním. Podmínkou úspěšné léčby je přitom včasný zásah. Co kromě znamének byste měli sledovat?

Kůže funguje jako prvotní bariéra před škodlivými vlivy vnějšího prostředí. Vzniká na ní poměrně velké množství nádorů, jen některé z nich jsou ale zhoubné. Některé škodí jen v místě vzniku, jiné tvoří metastázy i hlouběji v těle. A navzdory všeobecnému přesvědčení se většina kožních nádorů tvoří v místech, kde žádné znaménko nikdy nebylo.

Kožní vyšetření
Kožní vyšetření – Zdroj: Shutterstock.com

Nebezpečné jsou všechny kožní změny

Pokud si pravidelně kontrolujete znaménka, určitě děláte dobře. Spolu s nimi je ale třeba si všímat veškerých změn na kůži – mírné začervenání, zánět nebo třeba atypický tvar mateřského znaménka. Zda je útvar rizikový, spolehlivě pozná pouze doktor, proto s návštěvou odborníka neotálejte.

Melanomy různých barev

V souvislosti s rakovinou kůže se často mluví o melanomech. A ty se nejčastěji vyobrazují jako tmavě hnědé flíčky a tečky. Ve skutečnosti ale mohou mít třeba i modrou nebo červenou barvu.

Nebezpečná znaménka
Nebezpečná znaménka – Zdroj: Shutterstock.com

Šupinatá kůže

Dalším příznakem rakoviny může být solární keratóza, která se projevuje malými hrubými šupinkami. Obvykle vzniká v místech, které byly vystavené přemíře slunečního záření. Tyto šupinky mohou časem přerůst až ve zhoubný nádor.

Modřina pod nehtem

Rakovina ale může zasáhnout i taková místa, která bývají před slunečním zářením obvykle skrytá. Při samovyšetření proto nevynechávejte ani chodidla, dlaně nebo nehty. Může se projevit třeba jako nenápadná modřinka pod nehtem. Méně často zasáhne rakovina kůže oko, ústa nebo vlasovou pokožku.

Tělo o rakovině ví dříve, než si jí všimneme my. A snaží se jí bránit. Nepodceňujte proto náhlé alergické reakce, nově vzniklou vyrážku nebo zánět. Stejně tak odborníci doporučují nechat se alespoň jednou ročně prohlédnout kožním lékařem, a to i bez podezření na onemocnění.

 

Zdroje:

https://www.ireceptar.cz/zdravi/varovne-priznaky-rakoviny-kuze-20330803.html

https://www.dotyk.cz/magazin/rakovina-kuze-projevy/

Na rakovinu kůže neupozorňují jen znaménka! Na co si dát pozor?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!