Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krypto-žena / foto: shutterstock

Kryptokočičky, kryptokocouři a kryptokoťata…máte je doma?

Kryptočička se mazlí s kryptokocourem a kolem běhá kryptokotě. Co to je? Zvláštní jména normálních kočiček? Krásné ženy s kočičím líčením? Roboti? Hlavní postavy SCI-FI románu? Nová hra?

Kdo se zabývá kryptoměnami, už o nich možná slyšel. Kryptokočičky jsou doopravdy cenné! Když chcete svojí kryptokočičku prodat, jednomu z tisíců zájemců jí prodáte během minuty a během minuty máte peníze na svém účtu. Nemusíte tedy svoji kočičku složitě fotit, nabízet na inzertních serverech a posléze se osobně setkávat s novým majitelem vaší kočičky, který ji zaplatí až po složitém vyjednávání. Kryptokočička jednoduše zmizí a ve stejném okamžiku se na vašem kontě objeví peníze. Stejně tak jako když si kočičku kupujete: poté, co se domluvíte s prodávajícím a zaplatíte mu ji, kryptokočička je okamžitě vaše.

Ne. Kryptokočičky nejsou živé. Ani kryptokocouři a dokonce ani kryptokoťata. Ale živý není ani film, který prožíváme v kině. Ten je v tu chvíli živý právě a pouze naším prožitkem. Na kryptokočičkách je živé to, že se stále mění jejich cena. Stejně jako cena kryptoměny, na jejímž principu jsou kryptokočičky vystavěny. A velmi živá je komunita, která s kryptokočičkami obchoduje. Je to neuvěřitelné, ale za hodinu se na speciálním webu zaobchodují desítky kryptokočiček. Hodnota nákupů těchto kryptokočiček je aktuálně kolem dvě stě tisíc korun za hodinu! Jaká je jejich cena? Někdy sto korun, někdy pět tisíc korun. Je rozdíl v ceně na kočičkách vidět? Zde je kočička, která stojí stokorunu:

Člověk by čekal, že kryptokočička, kryptokocour nebo kryptokotě za tři tisíce bude vypadat podstatně jinak. Čekali bychom, že s kryptokočičkou za tři tisíce korun uděláme mezi kamarády a známými podstatně více parády. Ale – kupodivu – není tomu tak! Kryptokočička za tři tisíce korun vypadá zdánlivě úplně stejně:

Co tedy vytváří jejich cenu? Budete-li procházet virtuální burzou kočiček, budete mít nejprve pocit, že dražší kočičky jsou barevnější, složitější, hezčí. Ale – není tomu tak. Kryptokočičky jsou novou hrou a jsou vlastně součástí virtuální měny Ethereum. Asi 15% síťového provozu této kryptoměny je určeno pro tuto hru. Tak jako v každé komunitě i zde vzniká zvláštní jazyk resp. zvláštní použití obvyklých slov pro popis dějů a událostí dané komunity. Zkrátka, abyste úplně pochopili věty: „Kvůli přetížení sítě zvyšujeme poplatek za porodnost z 0,001 ETH na 0,002 ETH. To zajistí, že se vaše koťata narodí včas!” – musíte být členem dané komunity tak jako když jste rybáři, zahrádkáři nebo třeba šachisti.

Hra byla v rámci této kryptoměny spuštěna se stovkou koťátek. Těchto sto koťátek tvoří tzv. „nultou generaci“ – GEN0. Další generace vznikají u „chovatelů“, kteří si kryptokotě GEN0 zakoupili. Chovatelé pracují podobně jako pověstní „těžaři bitcoinů“ a jiných virtuálních měn: využívají výpočetní výkon svého počítače (nebo serveru), ale namísto vytěženého bitcoinu je čeká kryptokotě další generace. Dle předem definovaných pravidel má ale každá další generace koťat delší „dobu chlazení“ -  jinými slovy, pomaleji se rozmnožuje. Právě proto jsou kryptokočičky GEN0 ty nejcennější.

Každé kotě má 256 bitový genom, který určuje jeho vlastnosti: vzhled, barva, pozadí atd. Tohle si každý „chovatel“ určuje sám. Teprve časem se ukázalo, že lidé některé vlastnosti preferují: lidé mají například největší zájem o koťata se zlatým pozadím, protože jejich cena v aukcích vystoupala výše než cena identických kryptokoťátek s pozadím v jiné barvě. Jinými slovy: dříve vytěžili bitcoin a uložili si jej nebo ho prodali, dnes vytěží kryptokotě, popustí uzdu své fantazii, napíšou ke kryptokotěti jeho příběh a uloží si jej v počítači nebo jej vystaví na aukci. Je to stejné, ale navíc hravé a barevné. Je to bláznivé? Ano, ale ne více než počítačové hry a sázkové kanceláře! A navíc to hravou formou seznamuje zájemce o kryptokoťátka s principy všech kryptoměn.

Kryptokočičky, Kryptokocouři a kryptokoťata…máte je doma?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!