Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nepříjemný zápach a starší žena / foto: shutterstock

Typický zápach starých lidí má svůj důvod a začíná se projevovat již kolem 30. roku!

Pach charakteristický pro starší osoby většinou není moc příjemný a lidé jej často zaměňují za špatnou hygienu starých lidí.

Pravý původ toho, proč jsou staří lidé cítit jinak než mladí, je však jinde. Za tento snadno rozpoznatelný pach údajně může nenasycený aldehyd 2-nonenal, který způsobuje změny tělesného pachu v průběhu stárnutí. V těle je sice přítomen již od narození, ale až do 30. roku je překrytý jinými vůněmi.

Tělesné proměny doprovází i změny pachu

Přicházejí nepatrně, ale dříve či později je kolem třicátého roku zaznamená každý. První šedé vlasy, vrásky brázdící naši tvář, přibírání na váze z důvodu zpomaleného metabolismu. Začíná se však také nepatrně projevovat charakteristický tělesný pach, který později nabírá na intenzitě a bývá označován jako pach staroby. Podrobně se jeho vznikem zabývá studie vědeckého pracovníka Johana Lundströma z Institutu Karolinska Institutet ve Stockholmu z roku 2 012. Právě on zjistil, že za změnami tělesného pachu stojí molekula 2-nonenal.

Evoluční význam pachových změn

Podle výzkumníků hrál tento nenasycený aldehyd důležitou roli v životě primitivních lidí. Ti díky němu dokázali čichem rozlišit mladší jedince, se kterými měli větší pravděpodobnost úspěšně založit rodinu. Čich je totiž náš evolučně nejstarší smysl, který se vyvinul v době, kdy byla délka lidského života o mnoho kratší, nežli je tomu dnes, takže lidé kolem třiceti let již nebyli považováni za reprodukčně vhodní.

Odmítavý postoj Japonska

Japonská kultura přisuzuje osobní hygieně obrovskou hodnotu a má dokonce pro tento charakteristický zápach vlastní pojmenování. Nazývá jej Kareishu a je všeobecně považován za silně odpudivý a společensky nepřijatelný. Snad také oni brzy pochopí, že tento pach nemá nic společného s pravidelnou hygienou, ale že jde o přirozený proces zrání lidského těla.

Typický zápach starých lidí má svůj důvod a začíná se projevovat již kolem 30. roku!

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6