Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Teror v práci / foto: shutterstock

Kdy je načase změnit zaměstnání?

Změna zaměstnání patří k velmi důležitým, ale také těžkým životním rozhodnutím. Někdo má to štěstí, že ho jeho práce po dlouhé roky těší, baví a naplňuje. Ovšem mnohdy je načase zaměstnání prostě změnit.

Jak poznáme, že je změna zaměstnání dobrým krokem?

Děláte práci za jiné

Každý z nás má nějakou náplň práce. Plníme zadané úkoly, jak nejlépe umíme. Bohužel ale někdy musíme plnit i úkoly za své kolegy. A to není dobré znamení. Nejenom, že toho dříve či později začnou naši kolegové využívat, ale my přestaneme vše stíhat a domů budeme chodit neustále unavení. Tím utrpí i náš osobní život. Výjimkou není ani psychické vyčerpání. A za to nám žádná práce nestojí! Pokud tedy musíte dělat i práci za ostatní, je načase se porozhlédnout po jiném zaměstnání.

Nekonečná pracovní doba

Nemusíte mít nutně pevně stanovenou pracovní dobu, ovšem být v práci prakticky neustále, to se dlouhodobě nedá zvládnout. Člověk nemůže pořád jenom pracovat, je nutné také odpočívat, mít čas jenom pro sebe, věnovat se svým koníčkům či svým blízkým. Pokud budete neustále v práci, dostaví se brzy pocit únavy a vyčerpání, utrpí tím také vztahy s vašimi blízkými. Zkuste tedy trochu zvolnit, nebo změnit zaměstnání.

Jste neustále ve stresu

Stresu se dnes asi nikdo úplně nevyhne. Ovšem pokud jste kvůli svému zaměstnání ve stresu prakticky stále, jste nervózní, nemůžete v noci spát, trápí vás nechutenství či jiné zdravotní problémy, je načase změnit práci. Nechcete si přeci zadělat na závažné zdravotní problémy.

Špatné vztahy s kolegy

Vztahy na pracovišti jsou nesmírně důležité. Je logické, že do práce budete chodit s nechutí, když si nebudete se svými kolegy rozumět. Pokud se k vám váš šéf nebo kolegové navíc chovají špatně nebo vás dokonce šikanují a pomlouvají na každém kroku, raději si najděte nové zaměstnání. Jinak se to negativně podepíše na vašem psychickém i zdravotním stavu.

Narušení vztahů se svými nejbližšími

Pokud jste často v práci, nebo jste kvůli ní neustále pod tlakem, utrpí tím také vztahy s vašimi nejbližšími. Pokud se budete chodit domů prakticky jenom vyspat, budete neustále protivní a podráždění, nedivte se, že se třeba se svým partnerem od sebe odcizíte. V některých případech se vztah může i rozpadnout. A to za to přeci nestojí. Myslete na sebe, na své nejbližší a co nejrychleji změňte práci.

Stereotyp, nuda a žádný kariérní růst 

Začíná vás vaše práce nudit a nenaplňuje vás? Máte pocit, že se neposunujete směrem dopředu, ale stojíte neustále na jednom místě? Nevidíte žádný vývoj či možnost kariérního růstu? Možná je načase začít si hledat novou práci.

Jste nedoceněni

Připadáte si nedoceněni? A to zůstáváte klidně v práci déle, plníte svědomitě své pracovní povinnosti a děláte i práci za ostatní? Nejenom, že nedostanete žádnou finanční odměnu, ale nikdy neuslyšíte ani slovo „děkuji“? Najděte si raději zaměstnání, kde si vás nadřízený bude vážit a dokáže ocenit vaše schopnosti.

Jste často nemocní

Pokud jste poslední dobou častěji nemocní, není to dobré znamení. Oslabená imunita, časté nachlazení, bolesti hlavy či jiné zdravotní komplikace mohou upozorňovat na fakt, že vás vaše práce pomalu, ale jistě ničí. Vaše tělo se vám možná snaží naznačit, že je načase změnit zaměstnání.

Kdy je načase změnit zaměstnání?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!