Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Spořící účet / foto: Shutterstock

Koronavirus a jeho vliv na ekonomiku českých domácností

Pandemie viru COVID – 19 s sebou přinesla velmi značné a nepříjemné komplikace pro řadu českých domácností. Ty se prakticky z ničeho nic ocitly v situaci, kdy jim buď klesly příjmy, nebo o ně zcela přišly.

Vyrovnat se s následky pandemie nebude nic snadného – vláda nicméně postupně vydává různá opatření na podporu podnikatelů i zaměstnanců a snaží se pomoci všem, které tato krize postihla.

Pandemie připravila spoustu lidí o výdělky, většinou ale dostanou náhradu mzdy

Mnoho lidí přišlo v podstatě ze dne na den o výdělky. Na nouzový stav doplatili zejména podnikatelé, kteří museli na základě nařízení vlády uzavřít svoje provozovny, ať už šlo o restaurační zařízení, obchody, služby nebo jiná místa. Situace se ale dotkla i jejich zaměstnanců – někteří přišli o práci, jiným se zkrátila mzda, řada z nich teď žije ve velké nejistotě. Mnoho z nich si pak dočasně raději našlo náhradní práci, aby utáhli svoje výdaje a nedostali se do dluhů.

Co se týká konkrétní pomoci od státu, schváleno bylo např. to, že stát proplatí 80 % výdělku zaměstnanců v provozovnách, které musely kvůli krizi zavřít. K dalším důležitým opatřením patří schválení tzv. kurzarbeitu, odklady splátek sociálních odvodů a mnoho dalších kroků, které pomohou podnikatelům v době těžké krize – např. jednorázový příspěvek 25 000 Kč pro OSVČ.

Finanční podpora v době koronakrize

Řada zaměstnanců má ale smůlu – přijde o peníze, mnohdy i o práci

Ne všichni ale mají to štěstí, že jim jejich zaměstnavatel nebo stát pomůže. Už nyní je jasné, že mnoho lidí přijde o práci a budou si muset hledat novou. Naštěstí ještě v březnu byla nezaměstnanost stále rekordně nízká, takže i když nyní dojde k jejímu růstu, pořád na tom budeme – zvláště oproti jiným zemím Evropy – výrazně lépe. Nemělo by tak dojít k žádnému dramatickému nárůstu.

Krize mění řadu pravidel – zejména pokud jde o splátky (úvěrů, hypoték apod.)

Mění se také celá řada pravidel, která tak mají ulehčit živnostníkům i zaměstnancům. Jedná se např. o možnost odkladů splátek půjček, hypotečních úvěrů apod. Konkrétně jde o to, že občané i firmy postižené krizí budou mít nárok na odklad splátek. Jde jak o klasické spotřebitelské půjčky (bankovní i nebankovní), hypotéky, podnikatelské půjčky nebo splátkové úvěry. Jedinou podmínkou je, že se musí jednat o úvěry sjednané před 26.3.2020. Tento vládní návrh již schválila i Poslanecká sněmovna.

Bude nutné šetřit?

Odklad by měli dostat i nájemníci – nejen z řad podnikatelů, ale i v nájemních bytech

Velkou pomoc a ulehčení přinesl parlament lidem, žijícím v nájemních bytech. Schválil totiž usnesení, že nájemci, kteří kvůli koronaviru nebudou schopni platit řádně nájem do konce července, nesmějí až do konce tohoto roku dostat výpověď. Dlužnou částku pak ale musejí splatit nejpozději do konce roku. Někteří odborníci ale toto opatření kritizují a varují před tím, že řada nájemníků jej může snadno zneužít – navíc se tak naopak mohou dostat do problémů pronajímatelé, kteří tak dočasně přijdou o část pravidelného příjmu.

Někdy ale pomáhají i samotné městské části – např. Praha 1 se rozhodla odpustit nájem podnikatelům, kteří museli zavřít svoje obchody a mají je v objektech, které této MČ patří. Takových případů je ale po republice celá řada a mnoho měst se tak snaží pomoci svým živnostníkům, aby kvůli koronaviru nezkrachovali.

V době nouzového stavu se neprovádějí mobiliární exekuce, řeší se i odklad splátek

Dobré zprávy z Poslanecké sněmovny míří také k dlužníkům, již jsou v exekuci. Byl schválen návrh, aby exekutoři do konce června nesměli provádět mobiliární exekuce ani exekuce nemovitostí (až na výjimky). Hodně zajímavou novinkou je také to, že pokud bude dlužníkovi obstaven bankovní účet, bude si z něj moci vybrat nikoli dvojnásobek životního minima (7 720 Kč) jako doposud, ale nově rovnou jeho čtyřnásobek (tedy 15 440 Kč). Také samotná exekutorská komora vyzvala svoje pracovníky, aby v těchto časech byli k dlužníkům vstřícnější a přistupovali k nim s větším pochopením.

Řadu podnikatelů by bez finanční pomoci čekal krach

Krize by měla přinést zásadní změny v oblasti insolvencí a zejména exekucí

Pokud jde o exekuce, současné změny se projednávaly ve stavu legislativní nouze. Proto zatím nedošlo k některým návrhům, jež se v brzké době plánují. Konkrétně by mělo dojít k zastavení bagatelních exekucí (kde je jistina jen do 1 500 Kč) nebo zrušení marných exekucí, kde se za 3 roky nepodařilo z dlužníka vymoci ani korunu (pouze pokud by věřitel složil poplatek, exekuce by pak běžela dál). Jedná se o velmi zásadní změny, které – pokud projdou, což je reálné (shodují se na tom strany napříč spektrem včetně nejsilnějšího ANO), mohlo by to přinést obrovskou úlevu pro stovky tisíc lidí, kteří jsou dnes v dluhových pastích a za současného stavu by se z nich nikdy nedostali.

Zajímavou otázkou je, co se změní na trhu s nemovitostmi – klesnou jejich ceny?

Hodně zajímavou otázkou je, jak se změní český trh s nemovitostmi poté, co krize odezní. Klesne jejich cena, klesnou nájmy, nebo zůstane vše při starém? Názory předních odborníků na toto téma se různí – někteří očekávají pokles cen za bydlení, jiní se domnívají, že ve velkých městech (jako je Praha nebo Brno) by k žádnému poklesu cen dojít nemělo. Zpřísňují se ale podmínky pro služby, jako je Airbnb apod.

Nový dům či byt je snem mnoha lidí.

Dostali jste se do krize a nutně potřebujete půjčku? Vsaďte na jistotu

Pokud vás koronavirová krize zasáhla takovým způsobem, že se neobejdete bez sjednání půjčky (bankovní či nebankovní), doporučujeme neriskovat a vybírat pouze z pečlivě prověřených společností, kde máte jistotu solidního jednání. Nejlépe vám při hledání takového úvěru mohou pomoci některé specializované srovnávače půjček, mezi nimiž dominují zejména Pujcky.cz, CoolPůjčky.cz nebo PůjčkyHned.cz.

K tomuto článku není otevřena diskuze