Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pojištění odpovědnosti / foto: shutterstock

Vyplatí se vám pojištění odpovědnosti zaměstnance?

Nehoda se může stát kdykoliv, například když jste v práci. Rozbijete drahý stroj, upustíte tiskárnu při přenášení, polijete notebook. Pokud nemáte pojištění odpovědnosti zaměstnance, máte docela velký průšvih.

Za utrženou škodu po vás zaměstnavatel samozřejmě může žádat náhradu. Jestliže máte sjednané pojištění, které bývá nazýváno také pojistka na blbost, je vyhráno. Náklady proplatí pojišťovna. V opačném případě by vám je zaměstnavatel mohl chtít strhnout z platu.

Někteří zaměstnavatelé pojištění vyžadují

Zařídit si pojištění odpovědnosti zaměstnance dává smysl především u profesí, které pracují s drahým vybavením. Typicky si ho zařizují například řidiči z povolání nebo ti, kdo obsluhují vysokozdvižné vozíky s drahými náklady. Právě po těch zaměstnavatelé pojištění přímo vyžadují. Nejde o drahou investici a zaměstnanec tak chrání hlavně sám sebe.

Pojištění odpovědnosti

Dejte si dobrý pozor na limit plnění

Až si budete pojištění odpovědnosti zaměstnance sjednávat, dejte si pozor, na co se vztahuje. Například některé pojišťovny nabízí speciální varianty pojištění pro řidiče. Dobře si přečtěte podmínky, najdete tam například informaci, že pojištění neplatí na případy, kdy škodu způsobíte pod vlivem návykových látek.

Velmi důležitým parametrem je rovněž limit pojistného plnění. Nemusíte rovnou sahat po tom nejvyšším dostupném, akorát byste zbytečně platili vyšší částku. Zaměstnavatel po vás může chtít škodu nahradit do výše 4,5 násobku vašeho platu. Spočítejte si tedy, kolik to dělá, a máte jednoznačnou odpověď na otázku, jaký limit pojistného plnění zvolit.

K nehodě může dojít i mimo zaměstnání

Pojištění odpovědnosti zaměstnance samozřejmě platí jen na škody způsobené zaměstnavateli. Jestliže něco rozbijete sousedovi nebo vaše dítě zraní lyžaře na sjezdovce, krytí nebudete. Na tohle slouží klasické pojištění odpovědnosti za škodu v běžném občanském životě. Obvykle je za jednu částku chráněna celá rodina.

K tomuto článku není otevřena diskuze