Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čína vs. USA / foto: shutterstock

Jak Huawei přechytračil Google. IT technologie z České republiky tím však získají.

Díky Číňanům se budou více používat české technologie oproti těm zámořským. Samozřejmě, země středu na tom taky vydělá.

Až donedávna měl český uživatel mobilních telefonů pouze dvě až tři alternativy, jakou platformu pro mobilní aplikace zvolí. Buď to byl operační systém iOS pro telefony iPhone, nebo Android s předinstalovanými aplikacemi Google. Třetí možností, která ale není téměř rozšířená, jsou mobily s operačním systémem Microsoft. Co tyto 2 až 3 možnosti spojuje? Všechny jsou provozovány firmami ze Spojených států amerických, dá se tedy říci, že tato země má nejen monopol na poli operačních systémů pro mobilní telefony, ale i kontrolu nad tím, co uživatelé dělají, jinak řečeno má přehled o každém jejich kroku. Počínaje rokem 2020 se ale situace mění a do hry vstupuje další hráč.

Jak všichni víme, čínská společnost Huawei se pomalu stávala technologickou jedničkou nejen na poli mobilních telefonů, ale i v 5G sítích. Z toho důvodu se Spojené státy rozhodly udělat riskantní krok a pomocí sankcí svého rivala vyšachovat. Jedním z tlaků na Číňany bylo i znemožnění používaní Google služeb v mobilních telefonech. Proč to bylo pro Huawei takový problém?

Android jako takový je sice volně šiřitelný systém, ovšem bez Google Play by byl téměř nepoužitelný, chyběla by mu platforma pro správu a instalaci aplikací. Americký Google tak doufal, že Huawei přijde s prosíkem a nějakými ústupky, aby byly aplikace Google Play pro něj zase přístupné. To se ale velmi přepočítal. Číňané se zakousli a během pár měsíců vyvinuli vlastní nástavbu Androidu, která je nyní dostupná v jejich telefonech pod názvem AppGallery. Stávající 3 americké platformy tak nyní mají nového konkurenta, což je jistě dobře pro všechny světové uživatele, kteří mají nyní větší možnost výběru. Pro Českou republiku je to však ještě zajímavější, než pro ostatní.

Naše země je výjimečná v tom, že u nás Googlu konkuruje ve vyhledávacích službách společnost Seznam, což je ve světě poměrně výjimečné. V drtivě většině států Google už konkurenci pobil a má ve vyhledávání monopol. A právě se Seznamem se Huawei spojil a nabídl mu na našem trhu exkluzivitu v podobě předinstalovaných aplikací.

Co to reálně znamená? Když si u nás koupíte mobilní telefon Huawei, nebude mít předinstalované (a tedy zvýhodněné) Google mapy, Gmail, YouTube a podobně, nýbrž české Mapy.cz, Email.cz, Stream.cz a spoustu jiných našich aplikací. Navíc, výchozím vyhledávačem bude Seznam, nikoliv americký gigant. Samozřejmě, YouTube, Google vyhledávač a jiné jeho aplikace budete moci používat, ale nebudou předinstalované a tím pádem zvýhodněné. Změna pochopitelně bude nějakou dobu probíhat a před nákupem zboží je potřeba se informovat, zdali už přístroj aplikace od Seznamu má, či nikoliv. Jedno je však jisté, když se dva perou, třetí bere. V tomto případě se hádali Google a Huawei, Amerika s Čínou. A vyhrává Česká republika. Pokud si totiž koupíte telefon Huawei, podporujete tím i náš IT průmysl.

Anketa

Jak Huawei přechytračil Google. IT technologie z České republiky tím však získají.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!