Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pes s depresí / foto: shutterstock

Množení psů je bohužel pořád černý byznys

Přestože se do útulků stále dostávají nechtění pejsci, a to v tom lepším případě, stále se najdou lidé, kteří si na množení psů zakládají celkem solidní byznys. To, že psi pak končí v útulcích, na ulicích, nebo ještě hůř, je netrápí.

Prodám čistokrevné štěně bez papírů

Tak tento text je bohužel k vidění na všech inzertních portálech se zvířaty. Zaručeně čistokrevné štěně jorkšíra pak ale může mít v dospělosti podobu vlčáka a vážit i padesát kilogramů. Zřejmě chybička. Štěňátko je ale roztomilost sama a celkem dobře se prodá. To, že majitel garantuje to, že se čistokrevná maminka nespustila s pouličním tulákem, je najednou jen pouhá utopie. No a majitel, který si toto rádoby čistokrevné štěně malého plemene koupil, má doma velikostně malé tele. Když opomeneme klamání kupujícího, je zde problém v tom, že majitel štěňat se tímto řadí mezi obyčejné množitele, nikoli chovatele.

Obchod se štěňaty
Obchod se štěňaty – Zdroj: Shutterstock.com

Na co si dát pozor při koupi štěněte

Čistokrevné štěňátko má na cestu do nového domova dostat minimálně průkaz původu a očkovací průkaz. Tvrzení prodávajícího, že PP nebyl vydán z důvodu velkého množství štěňat, že nebyl vystaven kvůli nestandardnímu zbarvení a podobně, by kupujícího neměli ošálit. Rovněž tvrzení, že očkovaná jsou, ale očkovací průkaz štěněte není k dispozici, je přinejmenším varovný signál.

O tom, že bychom štěně měli kupovat přímo u majitele a vidět podmínky, v jakých jsou psi chovaní, není třeba snad ani mluvit, to je téměř samozřejmost.

Psí množírna
Psí množírna – Zdroj: Shutterstock.com

Štěňata bez PP jsou lacinější, ale nahrává to množitelům

Cena hraje roli při každém obchodu, a když se čistokrevné štěně svojí cenou pohybuje výše než ojeté auto, je přirozené, že hledáme lacinější alternativu. Bohužel, jak již bylo zmíněno, přesně tento fakt nahrává rádoby chovatelům, kteří mají fenky jen jako dojné krávy na peníze. Psi jsou kolikrát chovaní v katastrofických podmínkách. V inzerci se pak objevují inzeráty typu : Prodám čistokrevné štěně bez PP, Nabízím psa bez PP ke krytí, Prodám roztomilá štěňátka z čistokrevného spojení bez PP.

Takto bychom mohli pokračovat do nekonečna, bohužel.

Až budete vybírat nového čtyřnohého člena rodiny, myslete na to, že zvíře není věc. Pokud vám nezáleží na rase, vyberte si psa z útulku, a pokud budete chtít štěně s jasným původem, obraťte se jen a pouze na skutečné chovatele.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Mno%C5%BE%C3%ADrna

https://www.alza.cz/pet/psi-mnozirny

 

 

 

 

 

Množení psů je bohužel pořád černý byznys

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!