Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Švýcarsko / foto: shutterstock

1 000 000 Kč za metr čtvereční? I toto je realita ve Švýcarsku

Švýcarsko, země bohatá na nádhernou přírodu, vysokou životní úroveň a stabilní ekonomiku. Díky všem těmto faktorům se stává stále atraktivnějším cílem pro ty, kteří uvažují o nákupu nemovitosti v zemi.

Avšak nákup nemovitostí ve Švýcarsku vyžaduje pečlivý přístup a znalost specifických pravidel a postupů, které jsou zdejší realitnímu trhu vlastní. V tomto článku si přiblížíme klíčové informace, které by mohly pomoci potenciálním investorům lépe porozumět procesu nákupu nemovitostí ve Švýcarsku.

V investicích, ale zahraniční investory ovlivňují přísná pravidla. Švýcarský realitní trh je známý svým restriktivním přístupem k zahraničním investorům. Zahraničním osobám je obvykle povoleno zakoupit nemovitost pouze za určitých podmínek. Některé kantony mohou například upřednostňovat domácí kupující před zahraničními. Každý kanton má vlastní systém povolení a podmínek, které musí cizinec splnit pro převod vlastnictví. Některé kantony mají předem stanovený přesný počet povolení ke koupi nemovitosti cizincem, stanovenou maximální velikost obytné plochy a pozemku, podmínku trvalého pobytu apod.

Nejjednodušší možností je koupit nemovitost, na kterou je vázané povolení koupi cizincem, či o toto povolení zažádat. Pokud toto povolení není uděleno, je nutné žádat o další povolení, která jsou udělována individuálně švýcarskými úřady. Dobrou zprávou je, že většina turisticky atraktivních lokalit, resp. kantonů mají volnější podmínky pro zahraniční zájemce o koupi realit. Nezapomeňte, že Švýcarsko není členskou zemí EU, tedy transakce probíhají ve švýcarských francích.

Zahraniční kupující často musí projít schvalovacím procesem před nákupem nemovitosti ve Švýcarsku. Tento proces zahrnuje získání povolení od místních úřadů. Předkládání finančních dokumentů a důkazů o finanční stabilitě může být součástí tohoto procesu. Jako občan České republiky můžete teoreticky žádat o půjčku ve Švýcarsku, přestože jsou zde úrokové sazby opravdu lákavé a to 0,5% po nedávném zvýšení sazeb. Musíte splňovat spoustu podmínek, ať už to jsou správně vyřízená víza. Kdy půjčka samo o sobě nemusí mít vliv na váš statut, ale váš pracovní a pobytový status může mít vliv na schválení půjčky. Nebo také přeložené dokumenty do němčiny, francouzštiny či italštiny a následná komunikace v těchto jazycích. A v neposlední řadě se také vždy hodí finanční historie v dané zemi.

Nesmíme zapomenout také na poplatky jako je sazba nemovitostní daně od 0,1 % do 1 % nebo více z hodnoty nemovitosti na rok. V některých oblastech se mohou vybírat speciální poplatky nebo daně na financování určitých projektů nebo infrastruktury, jako jsou školství, doprava. Může být vybírána zvláštní daň z pozemků, která se platí za vlastnictví konkrétního území, a to nezávisle na hodnotě postavené nemovitosti. Dokonce některé obce vybírají zvláštní poplatky za údržbu okolí, parkování nebo jiné místní služby.

Ceny nemovitostí ve Švýcarsku mohou být vysoké, zejména v prestižních lokalitách jako Curych, Ženeva nebo Lucern. Kde se pohybují mezi 9 000 až 13 000 EUR za m2. V Bernu a menších městech je to pak něco mezi 5 000 a 8 000 EUR.

1 000 000 Kč za m². Nutno zmínit, že nejde o žádnou statistiku z internetu, ale reálnou cenu právě probíhajícího projektu. Jde o “obyčejnou” rodinnou chalupu, bohužel se nejedná ani o pozlacené kohoutky nebo podlahu z mramoru. V případě výstavby prestižní rezidenční nemovitosti je to 1m² lehce přes 1 000 000 Kč.

Navzdory výzvám, které mohou zahraniční kupující čelit, může investice do nemovitostí ve Švýcarsku být dlouhodobě atraktivní. Země je známá svou stabilitou, vysokou kvalitou života a bezpečností, což jsou faktory, které mohou přispět k růstu hodnoty nemovitosti v průběhu času. Toho využívá i investiční skupina JRCC.

Společnost JRCC se neomezuje pouze na nákup nemovitostí, ale také na jejich rekonstrukci a modernizaci. Tímto způsobem může zvýšit hodnotu nemovitostí a zároveň zlepšit kvalitu nabídky pro potenciální nájemníky. Rekonstrukce umožňuje JRCC tvořit moderní, atraktivní a efektivní prostředí pro bydlení nebo komerční účely.

Dnes máte jedinečnou možnost na tom profitovat i vy. Najdete nás na webu www.jrcc.cz nebo využijte email riess@jrcc.cz

Švýcarsko nabízí zajímavé investice do nemovitostí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!