Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Počítání / foto: unsplash.com

Hrátky s čísly: 3 cesty, jak můžete díky matice zvýšit svoje šance při sázení

Ve světě sázení jdou často štěstí a strategie ruku v ruce. Málokdo z hráčů si ale uvědomuje, že klíčem k úspěchu může být právě „matematický drobnohled“. Pochopení matematického rozměru sázení totiž může vaše šance na výhru výrazně zvýšit.

Zajímá vás celý proces víc do hloubky? V článku se strategické stránce sázení podíváme pod pokličku a prozkoumáme tři klíčové koncepty, jak se z matematiky může stát mocný spojenec, který vás dovede k informovanějším rozhodnutím a v konečném důsledku může vaše sázkařské dovednosti značně zlepšit.

Zkuste si s čísly trochu pohrát a povyšte tím svůj zážitek ze sázení na úplně novou úroveň.

Uplatnění matematického modelu na fotbal

V roce 2015 se fotbalový fanoušek David Sumpter rozhodl vyzkoušet v praxi svoji myšlenku. Vyvinul matematický model založený na odborných predikcích, včetně analýzy kurzů a statistik, jako jsou očekávané góly.

Přišel totiž na to, že remízy ve velkých zápasech dokážou přinášet konzistentní zisky, protože sázkaři mají tendenci vyhýbat se sázení na remízy, a to pak žene kurzy nahoru. Díky modelu, který vytipovával zápasy s největší pravděpodobností remízy, dosáhl v sezóně 2015-16 Premier League výnosu přes 200 %.

Metoda sice vyžaduje značné úsilí, ale uhodila hřebíček na hlavičku: fotbalové remízy jsou obecně nadhodnocené, takže sázení na ně vám dává dodatečnou hodnotu.

Sumpter ale před profesionálním hazardem varuje a doporučuje pro oblast matematiky a statistiky volit alternativy se stabilním příjmem. Je to ale zábava a na vyhrávání fotbalových sázek i dobrá strategie.

Srazte sázky v ruletě na minimum

Řekněme si to na rovinu, v kasinu se obvykle prohrávají peníze. Ale když vysypete z rukávu pár matematických výpočtů, může se bank přiklonit na vaši stranu, nebo aspoň nebudete o svoje peníze přicházet tak rychle. Vůbec nejlepší ale je, když do vlastního zůstatku nebudete muset sáhnout, což je případ, kdy vám dá kasino k dispozici tzv. uvítací bonus bez vkladu.

Celý koncept kasina je založen na objevu, že matematika dokáže dát při hraní hazardu určitou výhodu. Objev učinili Pierre de Fermat a Blaise Pascal v 17. století. Jejich matematická analýza totiž odhalila tzv. výhodu kasina: v podstatě způsob, jak kasina mohou hry stavět efektivně tak, aby čas od času prohrála, ale z dlouhodobého hlediska si vždy přišla na mnohem víc.

I tak ale není od věci znát pár tríčků, a na ruletě to platí dvojnásob. Řekněme, že máte 500 Kč a chcete na kole své peníze zdvojnásobit. Vsadíte všechny peníze najednou na červenou, nebo na černou? Anebo vsadíte po 50 Kč v 10 kolech?

Správná strategie je ta první. V té máte na zdvojnásobení svých peněz 48% šanci namísto pouhých 25 % u druhé strategie.

Jak to ale?

Ruleta totiž obsahuje zelené políčko s nulou. Když na něj kulička padne, o peníze přijdete, ať už máte vsazeno na červenou, nebo na černou. To znamená, že při sázce na červenou není šance na výhru 50/50. Šance je o něco menší, konkrétně 18/37. 

V každé hře tedy kasinu na každou vsazenou 1 Kč v průměru zaplatíte 1 Kč/37 = 0,027 Kč. Výhoda kasina je tím pádem 2,7 %. Čím víc hrajete, tím víc zaplatíte.

Pokud uplatňujete Strategii č. 2, od svého cíle se budete vzdalovat pořád dál, protože každých vsazených 50 Kč vás něco stojí.

Se Strategií č. 1 si tedy moc dlouho nezahrajete, ale u Strategie č. 2 zase platíte za zábavu.

Sportovní sázky s vyrovnanými kurzy

Sportovní sázení s vyrovnanými kurzy je oblíbená a jednoduchá forma sázení, při které sázíte na obě strany určité sportovní události, abyste si zaručili zisk bez ohledu na výsledek.

Klíč celého konceptu spočívá ve využití výhodných kurzů, které nabízejí sázkové kanceláře. Například u fotbalových zápasů lze u jedné sázkové kanceláře vsadit na vítězství týmu A a současně u jiné sázkové kanceláře uzavřít odpovídající sázku na to, že tým A nevyhraje (remíza nebo prohra).

Pečlivým přístupem k výpočtu sázek si tedy můžete zajistit zisk bez ohledu na konečný výsledek. Vyrovnané sázení na zápasy je strategie, která minimalizuje rizika a využívá promoakce. Proto je to atraktivní možnost pro lidi, kteří chtějí mít v nepředvídatelném světě sázek konzistentní výnosy.

Ať už začnete uplatňovat kteroukoli z uvedených technik, vždy dbejte na to, abyste dodrželi určený rozpočet, který si můžete dovolit. A nezapomínejte ani na ostatní zásady bezpečného hraní. Sázení by vždy mělo být spíše o zábavě než o dohánění proher. Mějte to proto při hře na paměti, protože pak budete v suchu, a ne na suchu!

 

 

Hrátky s čísly: 3 cesty, jak můžete díky matice zvýšit svoje šance při sázení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!