Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Švédsko a euro / foto: shutterstock

Švédsko vstoupilo do Evropské unie dříve než my, přesto euro nemá a mít asi nebude

Švédské království, území bohaté na přírodu a inovace, je příslovečným balancováním na hraně členství v Evropské unii (EU) a odmítáním eura. Tato skandinávská země byla jedním ze tří států, které se připojily k EU v roce 1995, avšak dodnes nepřijala všechny unijní výdobytky.

Švédsko si zachovává svérázný postoj k eurozóně a preferuje ponechání své měny, švédské koruny. I přes to, že země přistoupila k Maastrichtské smlouvě, která umožňuje zavedení eura, jsou veřejnost i politici skeptičtí k této myšlence. Důvody jsou různé - Švédsko si cení flexibility, kterou jim koruna dává, a nechce být vázáno jednotnou měnou upravující více ekonomik.

Švédský venkov - zdroj:shutterstock.com

Země má však přístup k jednotnému trhu EU, který je stále jedním z největších a nejvýznamnějších na světě. Díky tomu mohou švédské firmy snadno obchodovat se svými partnery v rámci unie a mít přístup ke společnému evropskému trhu. Tato hospodářská integrace přináší určité výhody, jako je volný pohyb zboží, služeb, osob a kapitálu. Nevýhody členství v tomto článku ponechme stranou.

Švédové zatím mají rádi své koruny, stejně jako my - zdroj:shutterstock.com

Navzdory tomu, že Švédsko je členem EU, nevztahují se na něj všechna unijní nařízení. Země si vyjednala několik výjimek, zejména v oblasti spolupráce v justici a vnitřních záležitostech. Švédsko zůstává také mimo eurozónu a na rozdíl od naší země se neobávalo požádat své občany o to, aby v referendu vyjádřili svůj postoj k euru. Plebiscit se konal v roce 2003 a švédští občané rozhodli, že jejich země by neměla přijmout euro jako svou měnu. Existuje opodstatněný pocit, že ekonomika Švédska by byla ohrožena většími riziky spojenými s eurozónou a že by mohla být zbavena své pružnosti v měnové politice. Pro společnou měnu hlasovalo tehdy 42 procent Švédů, proti bylo téměř 56 procent.

Vlastní měna znamená více suverenity - zdroj:shutterstock.com

Celkově lze říci, že Švédsko se rozhodlo zůstat členem EU, aby mohlo využívat výhod jednotného trhu a hospodářské spolupráce, ale současně si zachovat svou měnu a autonomii v měnové politice. Je to vzor pro další země, které vstupují do EU a zvažují členství v eurozóně. Švédsko ukazuje, že členství v EU nemusí automaticky znamenat i členství v eurozóně a že každá země má právo rozhodnout o své měně a hospodářské politice samostatně. Proto ti, kteří dnes poukazují na to, že v referendu roku 2004 jsme rozhodli o vstupu do EU a zavázali se tím k přijetí eura, neříkají celou pravdu. Evropská unie se od té doby velmi změnila a lidé mají právo se na toto téma vyjádřit. Proč mohou Švédové, kteří jsou v EU o devět let déle, než Česká republika, mít korunu a my nikoliv? Žádný důvod k tomu není. Jen se vládnoucí liberálně-demokratické síly bojí, že lidé by jejich "euro tužby" odmítli.

Zdroje:

(1) https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/country-profiles/sweden_cs

(2) https://www.wsws.org/en/articles/2003/09/swed-s19.html

(3) https://en.wikipedia.org/wiki/2003_Swedish_euro_referendum

Anketa

Švédsko vstoupilo do Evropské unie dříve než my, přesto euro nemá a mít asi nebude

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!