Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

Austrálie: Růžové jezero Hillier

Australské jezero Hillier je přírodní atrakcí. Jeho růžová barva ročně láká tisíce turistů. V čem tkví tajemství barvy jeho vody?

Růžový „drahokam“ uprostřed lesů

Všechno to začalo v roce 1802, kdy anglický fotograf a mořeplavec Matthew Flinders objevil cestou do Sydney něco, co mu vyrazilo dech. Uprostřed hustých lesů na ostrově Middle Island (v souostroví  Recherche v západní Austrálii) narazil na sytě růžové jezero. Kdo to kdy viděl, aby obyčejná voda měla takovou „žvýkačkovou“ barvu? Vodní úkaz dlouhý 600 metrů, orámovaný pásem bílé soli šokoval nejen svého objevitele, ale i ty, kteří přišli po něm.

magazin.cz

 

Může za to řasa Dunaliella salina?

Na domněnkách, proč je  jezero Hillier tak růžové, si vylámali zuby přední vědci a badatelé. Voda totiž není barvená chemicky! Nasládlý odstín jí propůjčuje sama příroda. V roce 1950 se spekulovalo o tom, že v jezeře žije řasa Dunaliella salina, která má ve zvyku do slané vody vypouštět červené barvivo, čemuž nasvědčoval i podobný příklad růžového jezera u nedalekého města Esperance. Nakonec ale bylo všechno jinak. Vědci, kteří načerpali vodu z růžového jezera do kanystrů, svorně konstatovali, že odstín vody zůstával stále stejný aniž by zmíněnou řasu obsahoval.

magazin.cz

 

Vykoupejte se ve (slaném) koktejlu

Další výzkumy zase vytvořily spekulaci, zda za záhadou růžového jezera není halofilní bakterie, která žije v soli. Tato domněnka je zatím jen takovým „plácnutím do vody“, protože vědci už sami neví, jakým směrem v bádání pokračovat. Růžový „zázrak“ zůstává tedy i po šedesáti letech výzkumu jednou z neobjjasněných záhad na zemi. Přes to všechno je jezero Hillier bezpečnou zónou pro koupání. Pokud k němu zavítáte i vy, můžete si zaplavat ve slané růžové vodě, která připomíná lahodný jahodový koktejl. A pozor – nemusíte se bát, že se v té záplavě růžové utopíte. Jezero je totiž bezpečné a mělké.

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!