Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stratford / foto: Ritu Manoj Jethani / Shutterstock

Město Williama Shakespeara

Ke Stratfordu nad Avonou patří spisovatel William Shakespeare a město najdeme v hrabství Warwickshire ve Velké Británii.

Snad každý správný milovník díla slavného spisovatele musí jeho rodné město navštívit. A rovnou zde může shlédnout třeba představení místního divadelního spolku s názvem Royal Shakespeare Company, která působí již více než padesát let.

magazin.cz

 

Anglické město Stratford nad Avonou má asi 30 tisíc obyvatel. Každý rok sem přijede zhruba tři miliony turistů. Hlavně v létě a o víkendech do tohoto města denně míří několik nacpaných autobusů z Londýna, který je odsud vzdálen asi hodinku cesty. Snad nejvíce turistů pak míří ke starému hrázděnému domu v samotném centru města na Henley Street. Právě zde se měl totiž William Shakespeare v dubnu roku 1564 narodit. Sice pro to neexistuje žádný důkaz, ale obecně se má za to, že je tomu tak.

Jisté ovšem je, že majitelem zmíněného domu byl otec Williama Shakespeara jménem John Shakespeare. Tento fakt potvrzuje dochovaný záznam pokuty, kterou musel John zaplatit roku 1529 kvůli odpadkům, které nechal před domem. Také je doloženo, že dům patřil i dceři Williama Shakespeara, a proto můžeme předpokládat, že se právě zde slavný spisovatel narodil a žil.

 

magazin.cz

 

Ať už zde William Shakespeare přišel na svět či nikoliv, je dům neustále obklopen turisty. Dnes zde najdete i expozici věnovanou životu Shakespeara, hned vedle domu si můžete koupit nějaký tematický suvenýr.

Stejně jako není úplně jisté, kde se spisovatel narodil, tak se ani přesně neví, kdy se narodil. Záznamy ve farní matrice zmiňují datum 26. dubna 1564 jako den Williamova křtu. Shakespeare se tedy mohl narodit 23. dubna, když vezmeme v úvahu, že v dané době bylo zvykem dítě pokřtít tři dny po jeho příchodu na svět. V tom případě by však spisovatel roku 1616 zemřel přesně v den svých narozenin.

magazin.cz

 

Další pamětihodností Stratfordu nad Avonou je kostel Svaté trojice. Byl postaven ve 13. století a v nedávné době prošel rekonstrukcí. Tahákem pro turisty je hlavně proto, že je v něm William Shakespeare pohřben, se svou manželkou Anne a dalšími rodinnými příslušníky.

 

Na náhrobním kameni stojí slova, která si spisovatel sám napsal. Ta varují před přemístěním ostatků pod výhružkou kletby. V kostele je také umístěna alabastrová busta slavného spisovatele.

magazin.cz

 

Bohužel dnes již ve městě nenajdeme dům, který stál kdysi na rohu Chapel Street a Chapel Lane. Právě v něm Shakespeare nějaký čas žil a také zemřel. Veřejnosti přístupný je ovšem dům patřící v minulosti spisovatelově vnučce Elizabeth, kde můžete shlédnout výstavu o alžbětinské době. Také řada turistů míří i k Hall’s Craft, k domu, kde žila dcera Shakespeara Susanna se svým manželem, významným lékařem Johnem Hallem. Kousek od Stratfordu zase stojí malý vesnický domek, v němž za svobodna bydlela manželka spisovatele, Anne Hathaway.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!